IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските банки все повече избягват кредитирането на жилищни проекти в Лондон

Липсата на кредитиране е пореден удар за строителните компании, които са притиснати от комбинация от нарастващи разходи и намаляващо търсене

10:01 | 29.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британските банки стават все по-внимателни към кредитирането на жилищни проекти в Лондон – най-новият сигнал, че перспективите за имотния пазар в столицата отслабват, съобщава Bloomberg.

Кредиторите са намалили коефициентите на ливъридж, който са готови да предложат на строителните компании с до 10 пр. пункта от началото на годината, посочва Никол Лукс, старши научен сътрудник в Bayes Business School, която изследва финансирането на недвижими имоти. Данните ѝ се основават на шестмесечно проучване сред кредитори на имоти, които тя самата е събрала.

Липсата на кредитиране е пореден удар за строителните компании, които са притиснати от комбинация от нарастващи разходи и намаляващо търсене. По-високите ипотечни лихви също потискат цените на жилищата в Лондон, които са спаднали с около 4% през последната година, посочва ипотечният кредитор Halifax.

Още по-дълбок и по-голям удар обаче се вижда при цените на земите. При спадове земята обикновено поевтинява повече от имотите, изградени върху нея, тъй като строителните компании трябва да увеличат маржовете си на печалба, за да се защитят срещу допълнителни ценови понижения по време на строителството.

Строителните компании освен това намаляват покупките, а стойността на сделките за земя за строеж вече се е сринала. Земя за по-малко от 1,45 млрд. паунда е била продадена във Великобритания засега тази година спрямо за над 6,5 млрд. паунда през 2021 г., показват данни, събрани от MSCI Real Assets.

За някои спадът е позната история, тъй като стойността на земята в престижните райони на града е засегната още от забавянето на пазара на луксозни имоти отпреди вота за Brexit. В бившия изложбен център Earls Court в западен Лондон загубите от преоценка са нараснали до около 827 млн. паунда (1 млрд. долара) спрямо върха си.

„Пазарът на земя изпита тежестта на последните корекции на цените и това се дължи на комбинация от фискални, законодателни и пазарни промени“, казва Антони Антониу, управляващ директор на брокера Robert Irving Burns. „В крайна сметка пазарът на земя е единствената част от процеса на развитие, където все още има място за намаления“.

Според проучването на Лукс банките са намалили т.нар. показател заеми към разходи за жилищно строителство в Лондон до около 55% от цели 65% в края на миналата година.

„Британските банки сега стават по-внимателни при отпускането на нови заеми, така че е много трудно да се получи финансиране за строителство“, казва тя. Повечето от кредиторите, които все още желаят да предоставят кредити за строителство, са специализирани дългови фондове, които могат да сключват сделки само в ограничени обеми, добавя тя. Те са намалили коефициента заеми към разходи до 60% от 70%.

Тъй като продажбите на новопостроени имоти са на най-ниското си ниво от повече от десетилетие, някои се обръщат към масови продажби с отстъпка, за да наваксат изоставането. Други планират да отдават под наем проекти, които преди са били планирани за продажба, каза Лукс.

Проблемите със земята в Лондон се разпространяват и в цялата страна. Цената на градската земя за застрояване във Великобритания е спаднала с 18% през 12-те месеца до края на юни, показват данни на брокерската къща Knight Frank.

Повече от половината строители на жилища очакват стойностите да паднат през това тримесечие, а всеки пети е повишил маржовете си поради несигурността на пазара, установява компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
Иван Митев
преди 6 месеца
Употребите на английски лири са с добри и лоши последици. Във Великобритания, поведението на правителството да не употребява всеобщ метод за преодоляване на щети от употреби на английски лири причинява сегашната инфлация. Във Великобритания, прилагането на всеобщ метод за преодоляване на щети от употреби на английски лири спира развитието на сегашната инфлация. Постижимо е връщане на държавните дългове на Великобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още