IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите на германската "Линднер" у нас вече надхвърлят 600 млн. лв.

Компанията започва изграждането на иновативна образователна инфраструктура и вече строи първата фаза от високотехнологичния "Лозен Тех Парк"

17:21 | 10.10.23 г.
Снимка: Линднер Груп
Снимка: Линднер Груп

Германската група „Линднер“ ще инвестира 300 млн. лв. в жилищния си комплекс „Резиденшъл Парк Лозен“, а общата инвестиция на компанията в България ще възлезе на над 600 млн. лв. Това я превръща в един от най-големите германски инвеститори в страната, съобщи главният изпълнителен директор на „Линднер Груп“ Хелмут Ланг.

Днес компанията постави началото на нова мащабна инвестиция – „Кампус Лозен Парк“ за изграждане на иновативна образователна инфраструктура, на специална церемония в „Резиденшъл Парк Лозен“, на която присъстваха министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и германският посланик у нас Ирене Мария Планк.

Стойчева връчи Сертификат за инвестиция клас А на проекта и подчерта, че той е в унисон с ролята на министерството да насърчава инвестиции, свързани с развитие на образователната среда и нови технологии, както и на дейности с висока добавена стойност.

Ирене Мария Планк допълни, че този голям размер на инвестиция е показателен за доверието, което имат германските инвеститори в България. Тим Курт, президент на Германо-Българската индустриално-търговска камара сподели, че е оптимист за бъдещето и се надява, че бизнесът ще успее да се справи с всички предизвикателства.

След официалното откриване бе направена първата копка на училище и детска градина. Проектът ще се реализира в дългосрочно партньорство с Uwekind International School. Първоначалната инвестиция на „Линднер“ в проекта възлиза на 15 млн. лв. Проектът ще предлага образование и неформално обучение, свързано с култура, изкуства, езици и спорт в рамките на ж.к. "Лозен Парк". Планира се „Кампус Лозен Парк“ да стартира своите дейности през есента на 2025 г.

Това е поредният мащабен проект на групата „Линднер“ в България след „Резиденшъл Парк Лозен“, „Резиденшъл Парк София“ и „Бизнес Парк София“.

Успоредно с „Кампус Лозен Парк“ „Линднер“ ще инвестира и във високотехнологичен парк - „Лозен Тех Парк“, като първата фаза от проекта вече е на етап строеж. Инвестицията е на стойност около 20 млн. лв. С „Лозен Тех Парк“ „Линднер“ си поставя за цел изграждане, управление и развитие на научно-технологичeн парк, създаване на благоприятна бизнес среда за развитие на икономическа, изследователска и развойна дейност.

Проектът вече е в процес на сертифициране за приоритетен инвестиционен проект. Вече са подписани Меморандуми за сътрудничество с Университетa за национално и световно стопанство (УНСС), както и с Университетa по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). „Линднер” също планира да разшири екипа си от инженери в България, занимаващи се с R&D, и да бъде сред първите компании, работещи в научноизследователската област в “Лозен Тех Парк”.

„Линднер” планира да изгради в Лозен модерен град на късите пътища, с бърз достъп до всяка точка на София и същевременно интегриран в природата, с гледки към планината и чист въздух. С технологичния парк и образователни услуги, които предлага, компанията се стреми да създаде симбиоза между дома, работата и обществения живот на едно място.

Част от инвестицията е и ж.к. „Лозен Парк“, който представлява модерен жилищен комплекс, намиращ се близо до с. Лозен. Първата фаза, включваща 136 къщи, бе въведена в експлоатация в края на 2022 г. Проектът представлява инвестиция на стойност около 80 милиона лева, като втората фаза от него вече се строи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още