IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по ипотеките в САЩ растат за шеста поредна седмица до 7,63%

Новите данни подчертават трудностите пред пазара на фона на битката на Фед с инфлацията

20:50 | 19.10.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лихвените проценти по ипотечните кредити в САЩ се покачиха за шеста поредна седмица, като средната фиксирана лихва по 30-годишен жилищен заем достига 7,63% спрямо 7,57 на сто през миналата седмица, изчислява Freddie Mac в доклад, цитиран от Bloomberg.

Силните икономически данни увеличават вероятността Федералният резерв да поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълго време. Потребителските цени в САЩ се повишиха с бързи темпове за втори пореден месец през септември, докато молбите за помощ при безработица за миналата седмица паднаха до най-ниското си ниво от януари. В отговор доходността на 10-годишните държавни облигации, еталон за лихвите по ипотечните кредити, скочи до близо 5%.

„Въпреки че при типични обстоятелства подобни положителни данни биха били повод за радост сред инвеститорите и бизнеса, сега те пораждат опасения относно перспективите за инфлацията и вероятността от по-нататъшни повишения на лихвените проценти от Федералния резерв“, коментира икономистът Джай Сю от Realtor.com.

Въпреки че лихвите по 30-годишните ипотечни кредити на Freddie Mac досега остават под 8%, други измерители, като показателите на Mortgage News Daily, надхвърлят тази граница.

 Разходите по заеми натежаха върху покупките на вторичния жилищен пазар, които спаднаха през септември до най-ниското си ниво от 2010 г., показват междувременно данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
SnaGi
преди 6 месеца
До: Repoman, От къде си сигурен, че няма да има такива лихвени нива. Икономика с по висок кредитен рейтинг ли сме от САЩ? Икономическите ни показатели и перспективи по добри ли са от останалия развит свят или Европа, че да няма такива лихвени нива. Опериращите банки в България, български ли са, че да не решат депозитната маса да я вложат в по доходоносни ДЦК, а не в нови бг ипотеки? Като си отговориш правилно, тогава ще можем да правиш правилни изводи. За момента си прости един спамър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
Repoman
преди 6 месеца
Добре, че в България сме много далеко от такива нива на лихвите и изобщо няма да имаме такива, нищо че инфлацията ни е много по-висока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
0pk
преди 6 месеца
И как е, продължава ли масовото теглене на милионни кредити, за покупка на дървени барачки в американско? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още