IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите лихви по ипотеките възпират американците от покупка на ново жилище

Продажбите на нови еднофамилни къщи са намалели с 5,6% на годишна база през октомври

18:43 | 27.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на нови жилища в САЩ са намалели през октомври след низходяща ревизия спрямо предходния месец, тъй като най-високите от десетилетия насам лихви по ипотечните кредити оказват влияние на търсенето, пише Bloomberg.

Продажбите на нови еднофамилни къщи в страната са намалели с 5,6% до 679 хил. на годишна база през октомври, показват правителствени данни, публикувани в понеделник. Темпът им се размина с всички прогнози на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Продажбите на нови жилища в САЩ са спаднали през октомври. Графика: Bloomberg Продажбите на нови жилища в САЩ са спаднали през октомври. Графика: Bloomberg

Въпреки спада миналия месец продажбите на нови жилища като цяло са нараснали през последната една година. Строителните компании се опитаха да привлекат купувачи с финансови стимули по отношение на цените на имотите и по-ниски лихви на фона на кризата с достъпността.

Ипотечните лихви в САЩ достигнаха своя връх през октомври, доближавайки се до 8% и оттогава се понижават заради очакванията, че цикълът на затягане на паричната политика на Федералния резерв на САЩ е към своя край. Ако спадът им продължи, това може да увеличи броя на имотите за препродажба и да повиши търсенето от страна на купувачите.

Средната цена за продажба на нов дом е спаднала до 409,3 хил. долара, сочи доклад на Бюрото за преброяване на населението и Министерството на жилищното строителство и градското развитие. Дори с това понижение на цените, което вече достига 17% спрямо миналата година, цените остават доста над нивата си отпреди пандемията.

Броят на новите жилища в САЩ се е увеличил за трети пореден месец до най-високото си ниво от януари насам. В Средния запад продажбите са намалели до най-ниското си ниво от близо година насам, като на Запад също са се понижили.

Продажбите на нови жилища се считат за по-точен барометър от сделките на вторичния пазар, които се отчитат при окончателното сключване на договорите. Техните продажби са намалели най-рязко от година насам през октомври до най-ниското ниво от 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още