IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостатъчното предлагане на жилища ще тласне цените в света към умерен ръст догодина

Прогнозите в началото на годината, че цените на жилищата ще намалеят с двуцифрен темп спрямо връхната точка от епохата на пандемията, не се сбъднаха

10:47 | 06.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на имотите на повечето големи пазари по света ще нараснат през идните две години, но с малко по-бавен темп от прогнозираното преди три месеца, тъй като силното търсене и ограниченото предлагане засенчват по-високите лихви, показва допитване на Ройтерс.

Цените на жилищата в развития свят опровергаха очакванията на анализатори, които прогнозираха в началото на годината, че те ще регистрират двуцифрени спадове спрямо връхната точка от епохата на Covid-19. На повечето пазари цените ще завършат годината на положителна територия.

Въпреки очакванията, че цените ще продължат да растат през следващата година и през 2025 г., по-високите лихви по ипотечните кредити и липсата на предлагане на достъпни жилища ще ограничат твърде големия ръст на цените.

Новото допитване на Ройтерс сред над сто стратези за жилищния пазар, проведено между 15 ноември и 4 декември, показва, че цените на жилищата ще нараснат на пет от изследваните осем пазара догодина и на всички през 2025 г.

„Цените са подкрепени в момента от факта, че има ниски наличности и това ги предпазва. Фактът, че цените не са намалели твърде много и че всъщност на много пазари отново започват да растат, се дължи на много ниските наличности“, коментира Лиъм Бейли, ръководител на отдела за анализи в Knight Frank.

„Много малко продавачи предлагат имотите си на пазара в момента, защото или се опитват да се предпазят от сегашните лихви по заемите, като запазват имотите си, или не пренасят съществуващия си ипотечен кредит в покупка на ново жилище“, отбелязва той.

От включените в допитването големи жилищни пазари – САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Германия и Дубай, очакванията са цените да нараснат с между 1,3% до 5% през 2025 г., докато за Индия прогнозите са да надхвърлят 7%.

Тази перспектива все още е добра новина за собствениците на имоти, които в началото на годината очакваха значителен спад на стойността на жилището им заради прогнозите, че световната икономика ще навлезе в рецесия през тази година.

Но това ще означава също, че достъпността ще остане притеснение, особено за купувачите на първо жилище, които от години чакат да навлязат на имотния пазар.

Въпреки това мнозинство от 71%, или 65 от 91 жилищни стратези, които са отговорили на допълнителен въпрос, са заявили, че достъпността на покупките за купувачи на първо жилище ще се подобри през следващата година.

Макар че много анализатори, 51 от 84, които са отговорили на отделен въпрос, са заявили, че предлагането на достъпни жилища ще се подобри през следващите две-три години, само 10 от тях очакват тя да се развие до степен да отговори достатъчно на търсенето.

„Ако погледнете строителните разходи плюс разходите за терени, трудно е да се строят достъпни жилища по жизнеспособен начин. Мисля, че недостигът на жилища вероятно ще бъде характеристика на повечето развити пазари… в средносрочен план (пет години)“, коментира Бейли.

Средната цена на жилищата в САЩ е нараснала с 2,7% през тази година и се очаква да се повиши с 1,8 на сто през 2024 г. Това е над прогнозите през септември, които бяха за непроменени цени през тази и следващата година.

Цените на жилищата в Австралия, които се възстановиха изцяло от загубите от 2022 г., след като достигнаха дъното през януари, се очаква да нараснат с 8% през тази година и с още 5% догодина.

За Нова Зеландия прогнозата е, че цените на имотите ще се повишат с 4% догодина и с 5% през 2025 г. спрямо очаквания ръст от съответно 5% и 6% в допитването през август.

Макар че се очаква цените на жилищата в Германия и Великобритания да намалеят съответно с 2,8% и 2% догодина, прогнозата е, че и двата пазара ще постигнат ръст от около 2-3% през 2025 г.

Нажеженият някога жилищен пазар в Канада, където цените се повишиха с около 50% по време на коронавирусната пандемия, се очаква да изпадне в стагнация през 2024 г. и да постигне ръст от 3,3% през 2025 г.

Подкрепени от търсенето от хора с високи доходи, цените на жилищата в Индия ще надминат инфлацията на потребителските цени и ще нараснат с 6,8% през тази и следващата година, очакват анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още