IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият бизнес квартал в Европа се преобразява в търсене на нови наематели

Продажбите на офис кули в La Défense намаляват, но кварталът полага усилия да привлече нови наематели

07:59 | 22.12.23 г.
Снимка: Antoine Antoniol/Bloomberg
Снимка: Antoine Antoniol/Bloomberg

Продажбите на офис сгради в квартал La Défense в покрайнините на Париж се сринаха тази година, след като забавянето при имотите нанесе удар на бизнес квартала, създаден от покойния френски президент Шарл дьо Гол, за да се конкурира с лондонското Сити и Wall Street, пише Financial Times.

Стойността на сделките в най-големия бизнес квартал в Европа се срина до около 15 млн. евро тази година спрямо средногодишно ниво от 500 млн. до 1 млрд. евро от 2020 г. насам, казва главният изпълнителен директор на притежавания от държавата бизнес парк Пиер-Ив Гис.

Според него спадът се дължи на по-високите лихви, намаляването на оценките на по-стари офис сгради и избора на потенциални купувачи да направят ремонт вместо нови покупки.

„Има срив (на инвестициите), който се надяваме да е преходен. Консенсусната прогноза, която чуваме днес, е, че няма да се стигне до съществено възстановяване през 2024 г., а през 2025 г.“, отбелязва Гис, но допълва, че наемният пазар се е оказал много по-устойчив.

Квартал La Défense, който е най-известен със знаковата си сграда „Голямата арка“, се развива успешно, като предприемачите издигнаха десетки небостъргачи, а някои от най-големите компании във Франция установиха офиси там.

С около 4 млн. кв. м офис площи той е над два пъти по-голям от Canary Wharf в Лондон и там все още има големи офиси, използвани от компании като Société Générale и енергийните компании Engie и TotalEnergies.

Но подобно на Canary Wharf La Défense е принуден да направи преоценка, тъй като компаниите преосмислят нуждите си от офиси заради все по-големия брой служители, които работят от вкъщи, а някои са привлечени към по-централни локации в Париж, където предлагането е ограничено.

Свободните площи в La Défense са около 14%-15%, казва Гис и допълва, че това е над историческото дъно от 5%. Макар че пандемията нанесе удар на търсенето, свободните площи се дължат и на излизането на по-нови офис кули, построени от 2020 г. насам, за чието запълване обичайно са нужни няколко години, отбелязва Гис.

Проектите за нови сгради сега са рядкост, въпреки че Total поръча 228-метров небостъргач на стойност 1 млрд. евро. Съществуващите офиси на компанията в La Défense са сред сградите, за които брокери търсеха купувачи повече от 18 месеца, но са срещнали затруднения да ги продадат, съобщават двама запознати с разговорите източници. Total е отказала коментар.

La Défense не публикува годишни резултати. Той привлича приходи от наеми и продажби на земя и сгради, управление на дейности като паркинги и има финансиране от местните власти, които събират имотни данъци.

От пандемията насам La Défense се опитва да се преобрази, за да привлича нови компании и дори студенти. Други планове включват проекти за регенерация, предназначени за мултифункционална употреба и с по-добри екологични параметри.

Един от проектите, възложен миналата седмица на инвеститора BNP Paribas Real Estate, ще бъде комплекс от ниски студентски жилища със стена за катерене, кът за хранене и офиси. Целта е да може лесно да се преустрои в още жилища, ако е необходимо.

„Заради сегашната обстановка трябва да сме по-предпазливи и да развиваме проекти, които може да бъдат променяни“, коментира специалистът по големи проекти в BNP Paribas Real Estate Керъл де Матарел.

Гис отбелязва, че наемният пазар се е оказал по-устойчив. Въпреки промените в работните навици, породени от пандемията, през 2021 и 2022 г., La Défense е отдал под наем над 200 хил. кв. м нови площи, обем, който се приема за знак, че годината е била „нормална“.

Макар че някои клиенти като консултантската компания EY напускат La Défense в търсене на по-малки помещения в центъра на Париж, бизнес кварталът съобщи, че успява да привлече имена, които исторически не са обмисляли района, включително луксозни компании като Christian Dior на LVMH и конкурента ѝ Kering.

Оливие Топен от консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield отбелязва, че е голям оптимист за La Défense от гледна точка на наемите. Но допълва, че размерът на подписаните наемни договори се е свил след пандемията.

Сградите сега се разделят между много повече наематели, като някои от тях са привлечени към La Défense от съображения за разходите. Наемните нива като цяло са стабилни тази година от около 430 евро на кв. м спрямо над два пъти повече близо до Триумфалната арка в центъра на Париж, сочат данните на Cushman & Wakefield.

В други периферни райони около Париж наемите на офиси са още по-ниски, между 100 и 150 евро на кв. м в някои случаи, но сградите не успяват да намерят наематели.

„Разликата в цените никога не е била толкова голяма“ между центъра на Париж и периферията, отбелязва Топен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още