IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагани промени предвиждат постепенно отпадане на хартиените документи за имотите

Предложенията целят да намалят административната тежест за гражданите и бизнеса, за да престанат да бъдат куриери на документи между административните органи

14:25 | 22.12.23 г. 2
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Моделът на предоставяне на административни услуги от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) да бъде променен, така че водещ да стане електронният документ, а процедурите по изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри да могат да се провеждат от всяка служба по геодезия, картография и кадастър, а не само от тази по местонахождението на имота. Това предвиждат промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, които са предложени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и са качени за обществено обсъждане на портала strategy.bg. Целта е да бъде намалена административната тежест за гражданите и бизнеса.

Предложения, коментари и становища могат да бъдат изпращани до 19 януари догодина.

При действащия в момента модел заявяването и получаването на документи с данни, съхранявани в АГКК, най-често се извършва на гише. Промените предвиждат всички документи, издавани от АГКК, да бъдат електронни. Те ще се издават от информационната система на кадастъра. Електронните документи ще съдържат код за проверка на наличието и валидността им.

Така ще отпадне необходимостта гражданите и бизнесът да заявяват документи от АГКК, които са необходими на други административни и съдебни органи за провежданите от тях административни или съдебни производства. Вместо това тези органи ще бъдат задължени да се снабдяват с документите по служебен електронен път. Например при провеждане на процедура по промяна на предназначението на земеделска земя вместо собственикът на имота да заяви скица от АГКК, след което да я внесе в Комисията за земеделска земя, Комисията ще е длъжна да заяви скицата по служебен електронен път и да я използва в провеждането от нея производство по промяна на предназначението на земеделската земя.

Ако този модел се осъществи, гражданите и бизнесът ще престанат да бъдат куриери на документи между административните органи, ще се спести време и средства на гражданите и бизнеса, тъй като ако скицата се заяви по служебен път, тя се предоставя безвъзмездно, а ако бъде заявена от собственика на имота, той трябва да плати държавна такса и ще получи документа на хартиен носител, отбелязват авторите на промените. За крайните потребители няма да има финансова тежест за заплащане на държавни такси за документите, издавани от АГКК, тъй като органите, на които те са необходими, ще бъдат задължени да се снабдяват с тях по служебен път.

С въвеждането на изискването всички документи, издавани от АГКК, да се предоставят само в електронен вид, а по изключение, при изрично искане от заявителя, може да се правят хартиени разпечатки на електронния документ, ще се засили ролята на електронния документ и постепенно ще отпаднат хартиените документи, предоставяни от АГКК.

Между юли 2022 и юли 2023 г. АГКК е предоставила на граждани и организации над 73 700 електронни услуги, като те са нараснали с 5,76% на годишна база. Въпреки това вътрешните електронни административни услуги са по-малко от тези на хартиен носител.

За същия период Агенцията е предоставила на граждани и на бизнеса близо 326 хил. хартиени документа. За най-заявяваните документи – скиците, между юли 2021 и юли 2023 г. са платени държавни такси за общо 17,8 млн. лв. В най-натоварените служби по геодезия, картография и кадастър средното време за обработване на заявление на гише е около 20 минути, а за получаване на готови документи са нужни около 10 мин. Тук не се включва необходимото време за придвижване на гражданите до приемна на Служба по геодезия, картография и кадастър.

Друга предлагана промяна предвижда поддържането на кадастралните карти и кадастрални регистри в актуално състояние да се извършва от всяка Служба по геодезия, картография и кадастър (СГКК) независимо от местонахождението на имота. Задачите ще се разпределят от информационната система на кадастъра централизирано и автоматизирано към служители на СГКК, които към дадения момент са по-малко натоварени.

Така според авторите на промените ще се намали забавянето при поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри в актуално състояние и ще се повиши удовлетвореността на потребителите на услугите на АГКК, ще се уеднакви практиката на всички служби при провеждане на процедурите по изменение и няма да се допускат порочни практики в СГКК. Това ще създаде условия за намаляване на порочните актове на службите, а по този начин и на съдебните дела срещу тях, считат авторите.

Служителите, които отговарят за поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри в актуално състояние – изменения в границите на поземлените имоти, нанасяне на нови сгради и самостоятелни обекти, изменения в кадастралния регистър на имотите, са 207. От януари 2022 до края на юли 2023 г. те са извършили близо 760 хил. изменения на кадастралната карта и кадастралните регистри.

Друга предлагана промяна предвижда да бъде дадено право на инженерите по геодезия, които са придобили проектантска правоспособност по реда на Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране (ЗКАИИП), да извършват специализирани геодезически дейности в областта на устройственото планиране и инвестиционното проектиране и да се засили ролята на инженерите по геодезия, които са членове на Камарата на инженерите по геодезия и с правоспособност по кадастър, чрез участието им в общинските експерти съвети по устройство на територията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 4 месеца
Издаване на скица за обикновен апартамент в град София - 2 седмици, 40 лв.Не знам как ще живеят без тези пари и този поток от хора там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още