IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотни загуби при банките предизвикват сътресение на кредитните пазари

Спредовете по корпоративните облигации са се разширили с най-бързия седмичен темп от началото на октомври м. г.

08:08 | 02.02.24 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Глобалните кредитни спредове се насочват към най-големия си седмичен ръст от четири месеца насам, тъй като засилващият се натиск върху имотния пазар кара банките да увеличават провизиите си за лоши заеми, пише Bloomberg.

Спредовете по корпоративни облигации в света са се разширили с осем базисни пункта от миналия петък насам, най-големият седмичен ръст от началото на октомври, а тези по финансовите облигации с инвестиционен рейтинг са нараснали със седем базисни пункта, сочат индекси на Bloomberg. Спредовете по облигации, емитирани от азиатски кредитори, са средно с около един базисен пункт по-високи в петък.

Кредитните спредове се разширяват след новини за лоши заеми от банки. Графика: Bloomberg LP Кредитните спредове се разширяват след новини за лоши заеми от банки. Графика: Bloomberg LP

Лошите новини от експозицията на банките към недвижими имоти се трупат бързо. Книжата на американския регионален кредитор New York Community Bancorp поевтиняха с почти 50% през последните два дни, след като той повиши провизиите си за лоши заеми, а японската Aozora Bank прогнозира годишна загуба заради лоши заеми, свързани с бизнес имоти в САЩ. Deutsche Bank увеличи над четири пъти провизиите си срещу загуби от имоти отвъд Океана.

„За първи път от края на октомври пазарната нагласа става подчертано отрицателна“, коментират анализатори на Goldman Sachs. Инвеститорите трябва да добавят „доза предпазни мрежи в портфейла си с кредити“, тъй като слабостта на американските регионални банки засилва нагласата за избягване на рискове, допълват те.

Нарастват притесненията от потенциални проблеми за банките, тъй като високите лихви тласкат надолу стойностите на бизнес имотите в САЩ и други страни и затрудняват предприемачите да рефинансират дълга си. Лошите новини от банките идват точно, когато Федералният резерв изключи тази седмица възможността за понижаване на лихвите през март.

Книжата на Aozora Bank продължиха да поевтиняват в петък, сривайки се с 19% в Токио. Спредовете по доларовите облигации на банката с падеж през 2026 г. са се разширили над два пъти през последните два дни, сочат събрани от Bloomberg данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 12
doba
преди 3 месеца
До: мрънмрън, продаваш ли, продаваш ли?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 1
мрънмрън
преди 3 месеца
Наскоро в друга медия (голяма), друг икономист даде мнение, че пазарът у нас, до 2 години ще се срине. На фона на всички позитивни статии, които се пускат тук всяка седмица (от брокери), ми се струва, че той може и да е по-близо до истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 9
doba
преди 3 месеца
До: nkavrakov1982, продаваш ли, продаваш ли?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 5
sssaaa
преди 3 месеца
Веднага да идва Тошко да ни успокои инвеститорите и паяците (брокери, банки и други навлеци), че спад няма да има даже се очаква ръст и като сделки и като цени. Този път няма да го таксуват за статия в Инвестор, а бонус заради интересите на медията с имоти.ниет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 3 месеца
В същото време Явор Пейчев от агенция за имоти, Имотека дава пресконференция пред медии в която обяснява че имотния пазар в България щял да бъде стабилен и през 2024 година.г-н Пейчев и всичките брокери живеещи от комисионни не искат да приемат спада в доходите си които им предстои...във Франция вече стотици агенции за имоти затварят заради спада на продажбите на жилища
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още