IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сградното строителство у нас е отбелязало най-големия си годишен спад от януари 2021 г.

Миналата година общата строителна продукция в страната е отбелязала минимален ръст на годишна база само през март и през май

13:45 | 09.02.24 г.
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Строителната продукция у нас е отбелязала спад на годишна база през декември м. г. за седми пореден месец. По-голям принос за спада с 3,6% на общата продукция за първи път през миналата година е имало сградното, а не гражданското и инженерно строителство, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

През последния месец на 2023 г. строителството на сгради у нас се е свило с 4,5%. Това е най-голямото му свиване от януари 2021 г., сочи справка в данните на НСИ за предходни години. По-големият годишен спад на сградното строителство през декември е в контраст с тенденцията през останалите месеци от 2023 г., когато то се представяше по-стабилно от инфраструктурното строителство.

Данните на НСИ показват, че строителството на сгради е отчело ръст в почти половината – пет, от месеците през миналата година. В същото време инфраструктурното строителство не е успяло да изплува на зелена територия в нито един. За последен път то е постигнало годишен ръст през ноември 2022 г.

Но спадът на инфраструктурното строителство през декември от 2,4% е значително по-ограничен в сравнение със свиването с почти 7 на сто предходния месец. На месечна база то отбелязва ръст с 0,7% за първи път от август 2023 г. В същото време сградното строителство е записало четвърто поредно месечно понижение от 1,2% след сходен спад и през ноември.

Това е тласнало надолу и общата строителна продукция, която се е понижила с 0,4%. За нея декември също е бил четвърти пореден месец на свиване. Общо през 2023 г. строителната продукция у нас е отбелязала месечен спад в седем от месеците, а на годишна база е постигнала минимален ръст само през март и през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още