IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция може да повиши инвестицията за "златна виза" до 800 хил. евро в някои райони

Гърция вече удвои сумата за гръцка виза чрез инвестиране в имот в популярни дестинации като Атина, Солун и островите Миконос и Санторини

15:15 | 09.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Гръцкото правителство планира скоро да повиши минималната сума, която потенциални чуждестранни купувачи на имоти трябва да платят в райони със завишени цени на наемите, за да се сдобият със „златна виза“, съобщи премиерът на страната Кириакос Мицотакис, цитиран от Bloomberg.

„Обсъждаме допълнително повишаване на прага за инвестиция, което ще обхваща всички райони със значителен натиск върху наемите“, каза Мицотакис пред депутати в Атина.

Гърция вече удвои необходимата сума за предоставяне на гръцка виза чрез инвестиция в имот в популярни дестинации като Атина и Солун, както и на островите Миконос и Санторини.

На тези места инвеститорите трябва да вложат минимум 500 хил. евро, за да си осигурят достъп до т. нар. програма „златна виза“. В останалата част от страната прагът все още е 250 хил. евро.

Макар че премиерът не конкретизира сумата на предстоящото увеличение, той заяви, че в градове и на острови, където натискът върху жилищния пазар е остър, прагът може да бъде вдигнат до 800 хил. евро. В райони, където наемите са останали стабилни, сумата може да остане на сегашното ниво от 250 хил. евро.

Правителството ще проучи и възможността да изисква от хората, купуващи имоти по програмата „златна виза“, да се ангажират с дългосрочни наемни договори, каза още Мицотакис, цитиран от гръцкото издание Kathimerini.

Но премиерът консерватор омаловажи влиянието на програмата върху цените на имотите.

„Удобно е да приписваме вината на един злодей за всеки сложен проблем“, отбеляза той и допълни, че само 7% от сделките с имоти през последните години са били свързани с програмата „златна виза“.

От въвеждането на програмата през 2013 г. Гърция е получила над 25 100 заявления и е предоставила 17 184 разрешения на купувачи, които искат да живеят в страната. Китайските инвеститори са съставлявали почти 60% от всички издадени визи, следвани от турски инвеститори с дял от 7 на сто.

Програмата повиши държавните приходи с „над 2 млн. евро от началото ѝ“, отбеляза Мицотакис, цитиран от Bloomberg.

Цените на жилищните имоти в Атина нараснаха рязко през последните години благодарение отчасти на чуждестранния интерес, възстановяването на икономиката на страната и ниските ценови точки на програмата „златна виза“. Това, на свой ред, тласна нагоре цените на наемите. Индексът на цените на жилищата в гръцката столица се повиши с 11,9% през третото тримесечие на 2023 г. спрямо същия период година по-рано, сочат данни на Гръцката централна банка. В предишните тримесечия покачването на цените беше още по-голямо.

Процъфтяващият туризъм също затруднява местните жители да намират места за живеене, тъй като собствениците на имоти се обръщат към краткосрочно отдаване на домовете си чрез платформи като Airbnb. За да се справи с положението, правителството въведе програма миналата година, която предоставя нисколихвени или безлихвени заеми за хора под 39 години, които искат да се сдобият с първия си имот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още