IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижаването на лихвите от ЕЦБ може да увеличи обема от имотни сделки в Европа

Ходът на централната банка ще засили доверието на инвеститорите в реални активи, считат анализатори и участници на пазара

19:45 | 11.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите в имоти се надяват, че намаляването на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ) ще помогне за увеличаването на обемите и ще насърчи завръщането на международния капитал на европейските имотни пазари, пише онлайн изданието ipe.com.

ЕЦБ понижи водещата си лихва по депозитите с 25 базисни пункта до 3,75% миналия четвъртък след забавяне на инфлацията в еврозоната с над 2,5 процентни пункта от септември 2023 г. насам.

Махди Мокране, ръководител на глобалната инвестиционна стратегия, анализите и инвестиционните решения в компанията за управление на реални активи Patrizia, коментира, че решението трябва да насърчи „по-голяма активност откъм сделки“ и да „подкрепи фундаментите на пазара“.

„Понижението на лихвите миналата седмица показва, че най-тежката част от инфлацията е зад гърба ни, а пазарите трябва само да станат по-стабилни, подкрепяйки активността със сделките“, казва Каролис Адис, изпълнителен директор на WP Carey.

„Макар че все още имаме дълъг път пред нас, това понижение трябва да помогне за повишаване на доверието на инвеститорите, особено в реални активи, и ще насърчи продавачите да продават, а купувачите да купуват“, допълва той.

ЕЦБ предупреди, че ценовият натиск е останал висок и че ще бъде предпазлива с бъдещи понижения на лихвите, като заяви, че „не поема предварителни ангажименти за конкретен път за лихвите“.

„Това със сигурност няма да е кавалерията на хоризонта, за която някои може би са се надявали, тъй като само едно понижаване е малко вероятно да има значително въздействие върху пазарната динамика за една нощ, особено като се има предвид, че то беше отдавна очаквано и до голяма степен включено в оценките“, счита Мокране.

„Но това несъмнено е крачка в правилната посока за създаване на по-подкрепяща и конструктивна пазарна активност“, допълва той.

Могране отбелязва, че според Patrizia Европа ще стане по-привлекателна в резултат на понижаването на лихвите, „тъй като разминаването в очакванията на купувачите и на продавачите ще намалее, насърчавайки повече сделки сред пазарните участници".

„Това със сигурност ще подкрепи пазарните фундаменти на основните имоти и на тези с добавена стойност в различните сектори и класове активи“, счита той.

„От гледна точка на ликвидността очакваме, че това ще привлече на пазара повече международен капитал, който беше под напрежение и в изчакване за влагане. За инвеститорите, които остават затрупани с реални активи, може дори да видим повече мотивирани нетни продавачи“, казва Могране.

Според него пониженията на лихвите ще насърчат банките да започнат и отново да кредитират, „подкрепяйки стойностите и смекчавайки част от натиска върху коефициентите на лихвено покритие".

„В крайна сметка това е история на „мечки“ и „бикове“ и понижаването на лихвите със сигурност ще доведе до връщането на голям брой „бикове“ на пазара. Окуражаващото е, че тази година вече започнахме да виждаме първи признаци на стабилизиране на пазара на реални активи с ръст на набрания капитал през първото тримесечие. Затова връщането на още „бикове“ на пазара само ще помогне, за да продължи инерцията да се движи в положителна посока“, казва Могране.

Според Доминик Моренут, главен изпълнителен директор на компанията EPRA, лихвеното понижение предоставя добре дошло успокоение и показва доверието на ЕЦБ в способността за управление на рисковете от растящите цени и в запазването на инфлацията трайно по-ниска.

„За листнатите имоти ходът създава климат за растеж. С намаляването на лихвените разходи той ще засили доверието за заделяне и инвестиране на капитал в нови и съществуващи активи – доверие, което беше засегнато от несигурността през последните години. Увеличаването на инвестициите е добра новина за заетостта в сектора и за средата, в която всички живеем и работим“, казва Моренут.

„Понижаването на лихвите помага също за смекчаване на скъпото главоболие за инвеститорите, които се доближават до рефинансиране. Тъй като финансирането обикновено е дългосрочно в нашия сектор, осигуряването на по-ниски лихви е от жизненоважно значение за бизнес разходите в следващите години“, допълва той.

Адлис коментира, че понижаването на лихвите ще има „нетен положителен ефект“ върху пазара на продажби и обратно изкупуване в Европа, тъй като ще „предостави на инвеститорите по-евтин капитал“.

„Това, на свой ред, трябва да доведе до повишаване на обема от сделки. Следователно оставаме много оптимистично настроени към нашата способност да откриваме и сключваме привлекателни сделки“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още