IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пл. Русев: За пръв път някои инвеститори ще са с достъп до глобалния пазар на растежа

Идват тежки времена, ще инвестираме в растящи, а не в стартиращи компании, посочи основателят на Webit Investment Network

17:19 | 23.05.22 г.
Пл. Русев: За пръв път някои инвеститори ще са с достъп до глобалния пазар на растежа

Компанията Webit Investment Network ще предложи 5,6 млн. акции в първично публично предлагане в пазара за растеж BEAM на БФБ. Емисионната стойност на акция ще бъде 1,05 лв., което означава, че ако всички нови акции бъдат записани, дружеството ще набере 3 млн. евро, което е таванът на BEAM пазара.

„През последните 12 години Webit организира т.нар. "игри за предприемачи" – игри, в които участват хиляди компании от цял свят. Процесът на избор минава през пет кръга, като те се оценяват от стотици инвеститори и се избират 4-5 "растящи компании", които са победители“, обясни Русев.

Мениджърът съобщи, че в момента се затваря третият кръг на Founders Games, като полуфиналите и финалът ще се състоят на живо в София на 28 юни.

„Успяхме да съчетаем формата със самото IPO - на 6 юни. Ще има достатъчно време за всички акционери да бъдат обявени официално и съответно да добавим сумата, която ще запише емисията към фонда на Founders Games и да дадем възможност на Webit Investment Network да инвестира в тези изключително успешни компании", коментира Русев.

Той отбеляза, че компаниите, които достигат до финалите на Founders Games, не са стартъпи в ранен етап на развитие, а растящи компании, които вече имат продукт, пазари и между няколкостотин хиляди до няколко милиона, инвестирани в тях. „Има инвеститори, които вече са ги проучили и поставили на картата си техните продукти и услуги“, подчерта основателят та компанията Webit.

Пламен Русев обясни, че до третия кръг ще достигнат 200 компании, до полуфиналите - между 14 и 15 компании, а на финалите са не повече от 4-5 растящи компании. "През последните шест години изследвахме всички финалисти и техния настоящ живот и нашият индекс FG6 показва, че компаниите, които са били финалисти на Founders Games, към настоящия момент са увеличили 6,9 пъти привлечения си капитал, което означава увеличен инвеститорски интерес и увеличена оценка", коментира той.

На въпроса защо Webit е решила да листне своето IPO на BEAM пазара за растеж, където има таван и ограничение, вместо на аналогични пазари в други страни, където таванът е доста по-висок, Русев отговори така: "Ако един бизнес не е устойчив, той не е бизнес. Той е мечти и желания. От една страна ние създадохме устойчивостта, която 12 години се доказва като ковачница на таланти, защото в този тип инвестиране са нужни правилните хора, на правилните пазари в правилните вертикали – правилните индустрии. Когато тези правилни неща се съберат, затова имаме ръстове, като този, показан в нашия индекс FG6. Оттам нататък има и правилното действие – истинското влияние върху живота на хората, на целия Status Quo в света“. Той смята, че досега масовият потребител не е имал достъп до т.нар. пазар на растежа.

Кога в България ще се приемат промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, с които таванът на BEAM пазара ще се вдигне от 3 млн. евро на 8 млн. евро? Ще спечелят ли българските инвеститори при малък риск с вложения в Webit? Колко процента от събраната сума по време на IPO-то ще бъде инвестирана в разходите на Founders Games? Защо инвестицията ще стане дялов капитал? Какво означава да бъдеш "антисистемен играч" в съвременната изключително усложнена геополитическа и икономическа глобална ситуация? Дали ще се допуснат руски стартъпи в състезанието? Какво означава, че изборът на инвестициите на WIN ще се прави от колективната интелигентност на стотици инвеститори? 

Разговорът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

Финанси виж още