fallback

Нервността за световната икономика влоши настроенията на европейските борси 

Като цяло обаче пазарът остана слабо променен в очакване на лихвените решения през следващата седмица 

19:52 | 08.12.22 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските фондови пазари на моменти компенсираха загубите си в четвъртък, когато Wall Street пое нагоре. Въпреки това инвеститорите продължават да изчакват повече яснота в очакване на важните решения на централните банки, които ще бъдат взети през следващата седмица. На пазара се говореше за „затишие пред буря". Нуждата от възстановяване беше оценена като по-голяма на фондовите пазари в САЩ, където загубите бяха по-силно изразени през последните дни, предава dpa-AFX.

Докато Dow Jones Industrial се повиши с 0,6% в Ню Йорк, EuroStoxx 50 едва успя да влезе в зоната на печалбите с 0,01%. Индексът на еврозоната приключи деня на ниво от 3921,27 пункта. От графична гледна точка това не подобрява позицията, тъй като той затвори под 21-дневната линия за първи път от средата на октомври. Сред инвеститорите това е популярен индикатор за краткосрочна тенденция.

От друга страна, фондовите пазари във Франция и Великобритания останаха на червено. Парижкият Cac 40 спадна с 0,20% до 6647,31 пункта, а лондонският FTSE 100 загуби 0,23% до 7472,17 пункта. В Германия Dax остана почти без промяна – с ръст от 0,02 на сто до 14 264,56 пункта. 

„Ралито от 2700 пункта само за два месеца отне силата, която сега липсва на германския борсов индекс за рали в края на годината", пише анализаторът Йохен Щанцл от брокерската компания CMC Markets. Пазарният експерт Андреас Липкоу казва, че може би производствените цени в САЩ биха могли отново да осигурят известно движение на пазара в петък. Те ще дадат индикация за данните за инфлацията в САЩ през ноември, добавят икономистите от Helaba. И ще допринесат за вземането на решения относно лихвените проценти през следващата седмица. 

В секторните класации акциите на производителите на суровини се възстановиха от загубите от предходния ден, което се вижда от повишението на секторния индекс с 1,2%. Технологичният сектор също се повиши с 0,6% благодарение на възстановяващия се Nasdaq в Ню Йорк. Prosus , Infineon , Nokia и ASML формираха водещата група в EuroStoxx с увеличения между 1,0 и 3,0%.

Умерено повишаващият се сектор на петрола и газа също се възползва от поскъпването на петрола, а акциите в областта на туризма и отдиха също поскъпнаха. Анализаторът Александър Ъруинг от Bernstein Research заяви в изследователска бележка в четвъртък, че остава изненадан от голямото търсене на самолетни билети през декември. В EuroStoxx производителят на самолети Airbus се отличи с положителен резултат при тези обстоятелства, като отбеляза ръст от 1,6 %.

Иначе секторната таблица остана без допълнителни победители. Индексът за фармацевтичните акции беше доста стабилен, почти на нивото от предходния ден. Добри новини дойдоха от Roche в Швейцария, където акциите поскъпнаха с 0,6%. Фармацевтичната компания получи одобрение от САЩ за тестова процедура, която може да се използва за диагностициране на болестта на Алцхаймер. 

Novartis също постигна успех в проучване в късен стадий за лекарството за хемоглобин Iptacopan. За разлика от Roche обаче въздействието на съобщението не остана трайно положително и в крайна сметка акциите на Novartis загубиха 0,6%. 

Най-големите загуби бяха в сектора на търговията на дребно - 1,2%. Тук се споменава 9-процентното понижение на търгуваната в Лондон Frasers Group.

Swiss Re се възползва от повишението на рейтинга до "overweight" от страна на JPMorgan, като отчете ръст от 1,8%. Единственият друг голям печеливш в швейцарския индекс SMI беше Credit Suisse, чиито акции направиха нов опит за възстановяване, като поскъпнаха с 3,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:52 | 08.12.22 г.
fallback
Още от Финанси виж още