IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите, разходите и печалбата на "Телематик" растат с по над 30% към края на март

Дружеството оповести първия си индивидуален финансов отчет като публична компания

11:48 | 05.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Телематик Интерактив България“ увеличава с приблизително една трета приходите и печалбата си за първото тримесечие на годината в сравнение с първото тримесечие на 2021 г. въпреки съпоставимия ръст на разходите.

Това се вижда от индивидуалния финансов отчет на оператора на PalmsBet, който е публикуван на сайта x3news.com. В него не се включват резултатите на дъщерното дружество „СиТи Интерактив“ ЕООД, което прави игри. Консолидацията вероятно ще покаже сериозни движения в показателите, особено предвид и влиянието на войната в Украйна върху фирмата за игри.

Това е първият отчет, който дружеството оповестява като публична компания, след като се листна на Българската фондова борса (БФБ) в началото на тази година.

Приходите от дейността на компанията нарастват с 32,26% до 22,528 млн. лева към края на март при 17,033 млн. лева към края на март 2021 г. Приходите от дейността се формират изцяло от онлайн игри – онлайн казино (над 400 слот и други игри) с 85% дял и спортни залагания с останалите 15% дял.

Общите приходи, в които влизат 7 хил. лева приходи от лихви и 3 хил. лева положителни разлики от промяна на валутни курсове, възлизат на 22,538 млн. лева за първото тримесечие в сравнение със 17,139 млн. лева за първото тримесечие на 2021 г.

Общите разходи на дружеството са за 15,797 млн. лева към края на март спрямо 12,041 млн. лева към края на март 2021 г., което представлява ръст от 31,19%. Увеличението се дължи най-вече на ръста на разходите за възнаграждения 2,6 пъти и за осигуровки 2,5 пъти на годишна база.

Към края на март „Телематик“ реализира индивидуална печалба в размер на 6,067 млн. лева в сравнение с 4,588 млн. лева към края на март 2021 г., което е ръст от 32,25%.

Дружеството значително увеличава активите си на годишна база до 54,875 млн. лева към края на март от 32,391 млн. лева към края на март 2021 г., или с 69,4%.

Войната в Украйна, която избухна в края на февруари т.г., промени плановете на компанията за експанзия. За момента „Телематик“ замрази навлизането си на украинския пазар, като регистрира местно дружество, но не преведе нужния капитал.

Войната има негативен ефект върху приходите на дъщерната компания за игри „СиТи Интерактив“, но върху приходите на цялата група влиянието е под 1%, посочва се в междинния доклад на дружеството.

„Телематик“ набра 16 млн. лева при първичното публично предлагане на акции. Компанията не изпълни целта си да набере 20 млн. лева свежи пари за експанзия в Латинска Америка и на други пазари. Цената на акциите падна под цената от IPO-то (50 лева) и в момента гравитира на ниво малко под 47 лева за акция.

Акциите на компанията поевтиняват с 2,5%, а пазарната капитализация достига 202,6 млн. лева. Най-висока цена акциите постигнаха на 22 март, при отварянето на търговията с тях - 50,4 лева на брой, а най-ниска цена досега е регистрирана на 28 март – 42,6 лева на акция.

Наскоро компанията обяви, че разширява присъствието си в Перу, Мексико, Колумбия, Италия, Сърбия и други страни в Централна и Източна Европа, след като „СиТи Интерактив“ подписа сделки с разработчици на игри и оператори на изложението на игралната индустрия ICE Totally Gaming.

Свързани компании:

Телематик Интерактив България АД(TIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още