IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Агрия Груп Холдинг" ще изплати 2,5 млн. лв. дивидент на акционерите

Дружеството ще изкупи обратно до 204 хил. акции при ценови диапазон 28-33 лева на лот в периода 30 юни 2022 – 30 юни 2023 г.

17:37 | 20.05.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Агрия Груп Холдинг“ АД ще изплати 2,5 млн. лева дивидент на акционерите. Това ще се гласува на редовното общо събрание на акционерите, което е предвидено да се проведе на 28 юни във Варна, според документи, публикувани на сайта x3news.com.

Дружеството ще осъществи и обратно изкупуване на до 204 хил. акции при ценови диапазон 28-33 лева на акция в периода 30 юни 2022 – 30 юни 2023 г., посочва се в поканата за общото събрание.

Реализираната печалба на „Агрия Груп Холдинг“ за миналата година е в размер на 2,086 млн. лева. Тя цялата ще бъде изплатена за дивидент.

Освен печалбата за 2021 г., за дивидент на акционерите се отпуска и сума в размер на 413 999,57 лева от неразпределената печалба на дружеството.

  1. Сравни Агрия груп холдинг АД с
  2. и/или с компания
(максимум 3 избрани)
ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Право да получат дивидент имат лицата, вписани в регистрите на Централния регистър на ценни книжа като такива с право на дивидент към 14-тия ден след датата на Общото събрание, на което е приет годишният финансов отчет и е прието решението за разпределение на печалбата. Съветът на директорите на компанията ще определи обслужваща банка и начален и краен срок за изплащане на дивидента.

Съветът на директорите ще трябва да определи и инвестиционен посредник за обратното изкупуване на акции, както и останалите параметри.

Акционерите ще гласуват и обичайните точки на редовно общо събрание – финансов отчет, одитен доклад, нов одитен комитет, възнаграждения на одитния комитет, избор на одитор и т.н.

В последната година акциите на "Агрия Груп Холдинг" поскъпват с над 249%, а пазарната капитализация достига почти 202 млн. лева. Като производител и търговец със зърно дружеството ще се облагодетелства заради войната в Украйна - водещ световен зърнопроизводител и износител, чийто експорт в момента е блокиран, а пристанищата - обсадени и минирани от руската армия.

Цената на акциите на "Агрия Груп Холдинг" достигна максимална стойност от 30 лева на 16 май, докато година по-рано беше 9,65 лева.

Последна актуализация: 12:49 | 08.08.22 г.
Още от Пазари виж още
Специални проекти виж още

Коментари

Добави коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Чичо Манчо
преди 2 месеца
Как да го изчислят като не се знае след 30 юни каква ще е бройката акции с право на дивидент? Нали ще правят обратно изкупуване? Те от самото дружество ако знаеха щяха сами да го сметнат и да го запишат в поканата, ама не знаят. На теория, до 8 юли няма да се знае на какъв брой акции ще се делят въпросните 2,5 млн.лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
dancho_o
преди 2 месеца
Copy/Paste от x3news.comНе очаквах, че не си направите труда да изчислите поне дивидента на акция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
dancho_o
преди 2 месеца
Copy/Paste от x3news.comНе очаквах, че не си направите труда да изчислите поне дивидента на акция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
15%
преди 2 месеца
Статиите ви за подобни новини са прекрасни, но забелязвам, че не споменаванете стойноста на дивидента за акция, а общия. Това за мен е много дразнещо, тъй като трябва да отварям друга публикация, за да видя броя на акциите, после да вадя елката и да смятам. Преди време винаги писахте и размер на дивидент за 1 акция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още