IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's обяви Русия във фалит

Според агенцията страната не е изпълнила лихвени плащания по две държавни облигации след изтичане на гратисния срок

07:07 | 28.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гледка към Москва и едноименната река. <em>Снимка: Elena Chernyshova/Bloomberg</em></p>

Гледка към Москва и едноименната река. Снимка: Elena Chernyshova/Bloomberg

Рейтинговата агенция Moody's определи, че Русия не е изпълнила задълженията си към международни инвеститори, тъй като те не са били платени навреме. По-конкретно става въпрос за лихвени плащания по две държавни облигации, които не са получени от кредиторите дори след изтичането на 30-дневен период на неизпълнение, съобщи американската компания.

Последният фалит на Русия по външен дълг бе преди повече от сто години. За последен път страната не успява да плати сметките си към международните кредитори през 1918 г. след болшевишката революция. Последният държавен фалит на Русия се случи през 1998 г. поради парични затруднения в резултат на падащите цени на петрола и азиатската криза, но тогава той засегна само вътрешния дълг в рубли.

Този път това не е фалит в истинския смисъл на думата. Руската хазна е добре напълнена, но заради западните санкции, наложени заради войната срещу Украйна, Кремъл има проблеми с изплащането на дълговете в чужбина. Фактът, че плащанията на Москва са блокирани заради санкциите, „не е наш проблем", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция „Интерфакс“.

Предвид известните проблеми, свързани със санкциите, неизпълнението на задълженията не е изненада. На финансовите пазари рискът се считаше за твърдо изчислен и управляем в продължение на месеци. Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева определи участието на международните банки в Русия като „определено несистемно значимо" още през март.

Съдебните спорове за липсата на плащане могат да продължат с години. Русия обвини Запада, че е създал изкуствен фалит, и през последните месеци положи много усилия да насочи парите по заобиколни начини, за да прати необходимите плащания в ръцете на притежателите на облигации.

В четвъртък министърът на финансите Антон Силуанов заяви, че западните държави са създали пречки, за да „закачат етикета "фалит" на Русия", и нарече ситуацията фарс.

Тъй като Русия разполага с пари и има намерение да плати, очаква се неизпълнението на задълженията ѝ да доведе до уникални правни предизвикателства. След като гратисният период бе нарушен, инвеститорите в облигации могат да обявят фалит. Русия ще претендира, че задълженията ѝ са изпълнени. Необичайно за повечето държавни облигации, в тези на Русия не е посочена юрисдикция, която да решава споровете. Според юристи английските или американските съдилища вероятно ще решат кой е прав.

Първата стъпка е притежателите на 25% от облигациите да се съгласят да се позоват на т.нар. клауза за ускоряване, която им позволява да поискат незабавно изплащане на дължимата сума по облигациите. Притежателите на облигации разполагат с три години, за да предявят искове срещу Русия в съда.

„Това е най-обърканият и правно несигурен случай на държавен фалит, за който се сещам", казва пред Wall Street Journal Марк Вайдемайер, специалист по държавните дългове и професор по право в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. „Това трябва да е едно от многото неща, които карат инвеститорите да се притесняват, когато мислят за перспективата да съдят руското правителство“. 

Един от инвеститорите заяви, че клиринговата къща Euroclear е получила средствата за лихвените плащания през май точно преди изтичането на срока на Министерството на финансите. Но средствата са били замразени там заради санкциите и не са могли да бъдат препратени по неговата сметка. Адвокатите казват, че документите за облигациите не са ясни по отношение на това дали плащанията, които са достигнали до клиринговата къща, но не и до сметката на притежателя на облигации, биха представлявали официално неизпълнение.

Миналата седмица с указ, подписан от президента Владимир Путин, Русия утвърди плановете си да плаща на притежателите на облигации в рубли. Русия ще изпраща рублеви плащания по сметки на чуждестранни облигационери в руски банки, които не са санкционирани. След това чуждестранните инвеститори ще могат да конвертират рублите в чуждестранни валути.

Руското министерство на финансите съобщи, че в четвъртък и петък е извършило плащания на стойност около 400 млн. долара към притежателите на облигации по новия механизъм.

Облигационерите ще се затруднят да изнесат парите от Русия, без да нарушат западните санкции. Плащанията минават през руския Национален депозитар за разплащания, който е санкциониран от Европейския съюз. От края на май САЩ забраниха на американските банки да обработват плащания по руския дълг, което означава, че много инвеститори няма да могат лесно да репатрират средствата.

Теоретично кредиторите могат да се опитат да конфискуват руски активи в чужбина, макар че не е ясно какво точно биха могли да поискат. Някои инвеститори предполагат, че могат да претендират за замразени резерви на централната банка или за активи на олигарси. Притежателите на венецуелски дълг потърсиха активите на държавна петролна рафинерия след фалита на страната. През 2013 г. Аржентина нае частен самолет за пътуването на тогавашния президент до Азия и Близкия изток поради риска кредиторите да изземат служебния самолет.

„Подозирам, че като си спомням какво се случи с Аржентина, американците ще се радват кредиторите да преследват руски активи по целия свят", казва Пол Макнамара, мениджър на фондове за развиващи се пазари в GAM. „Това на практика е възлагане на работата по издирването на руските активи“.

Не се очаква фалитът да окаже широко въздействие върху руската икономика. През последните години Русия намали чуждестранните заеми, като по този начин стана по-малко зависима от чуждия капитал. В по-дългосрочен план фалитът ще затрудни повторното излизане на Русия на международните финансови пазари.

„Цените на въглеводородите са изключително високи, така че в момента те нямат нужда да вземат заеми", казва Татяна Орлова, водещ икономист за развиващите се пазари в Oxford Economics. Но фокусираната върху енергетиката икономика на Русия е уязвима. Русия „ще трябва да има възможност да взема заеми, ако цените на петрола се понижат", казва Орлова.

Инвеститорите, които притежават облигациите, казват, че планират да подходят по-търпеливо, очаквайки, че Русия в крайна сметка ще възобнови плащанията, ако санкциите отслабнат.

„Пазарният подход ще бъде да се примирим. Възможно е да има комитети на кредиторите само за да се обсъди и да се знае кой какво държи", казва Каан Назли, мениджър на портфейл от облигации в Neuberger Berman Group.

През април Москва пропусна да плати 1,9 млн. долара лихви по облигации, което доведе до изплащане на застрахователно обезщетение по суап за кредитно неизпълнение, свързан с тези облигации. Но пропускът в плащането беше твърде малък, за да позволи на кредиторите да обявят по-широк дефолт по по-голямата част от неизплатения дълг на Русия в чуждестранна валута. 

Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още