IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Сток плюс" иска да изкупи над 1,9 млн. собствени акции, за да намали капитала си

Дружеството ще обезсили изкупените акции, след като миналата година продаде земя за почти 3,5 млн. лева

11:51 | 28.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Сток плюс“ отправя търгово предложение към акционерите на дружеството за обратно изкупуване на акции, за да ги обезсили и с това да намали капитала.

Причината за решението са сделките от миналата година – дружеството продаде земи в област Велико Търново за почти 3,5 млн. лева, върху които ще се строят фотоволтаични централи.

Обратното изкупуване на акциите и обезсилването им с цел намаление на капитала е одобрено от акционерите на компанията.

Дружеството иска да придобие до 1 923 780  броя акции на цена от 1,5 лева за брой, вижда се от търговото предложение.

Предлаганата цена е по-висока от средната претеглена пазарна цена на акция за последните шест месеца, която е 1,32 лева съгласно издадено удостоверение от Българска фондова борса (БФБ), подчертава се в документа.

Конкретният размер, с който ще бъде намален капиталът на „Сток плюс“, ще бъде определен от съвета на директорите, след като станат ясни резултатите от търговото.

Регистрираният капитал на дружеството е 4 809 450 броя акции – обикновени, поименни, с право на глас в общото събрание на акционерите и номинална стойност от 1 лев всяка.

Предвижда се дейността на „Сток Плюс“ да бъде запазена без съществени промени и да подобри финансовия резултат, като се реализират наличните имоти, т.е. може да се очакват още сделки скоро предвид и ръста на цените на земята.

През 2021 г. средната цена на земята в България възлиза на 1106 лева на дка, а в областите София, Пловдив и Велико Търново, където са съсредоточени активите на компанията, е съответно 683 лева, 810 лева и 1158 лева. През 2020 г. средната цена на земята в България беше 1040 лева на дка, а през 2015 г. – 761 лева, т.е. има тенденция за траен ръст в последните години.

Свързани компании:

Сток плюс АД(STKP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още