IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията от рецесия отново понижават цената на петрола*

Търсенето може да остане силно дори в случай на икономически спад, смята експерт

09:17 | 25.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в началото на седмицата, тъй като опасенията от рецесия засенчват сигналите за затегнато предлагане, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,86%, или 0,89 долара, до 102,31 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с над 1%, или 0,97 долара, до 93,73 долара за барел. Миналия петък сортът записа трето седмично понижение - най-дългата губеща серия от началото на годината.

петрол петрол

Вниманието на инвеститорите е насочено към средата на седмицата, когато се очаква Федералният резерв на САЩ да одобри още едно голямо лихвено повишение. Ден по-късно данните ще покажат как са се отразили ястребовите** ходове на банката върху щатската икономика, като прогнозите са за скромен ръст от 0,5% през второто тримесечие.

"Въпреки че цените бяха волатилни, очаквам възобновен низходящ натиск върху петрола", прогнозира Вандана Хари, основател на Vanda Insights. Заседанието на Фед "вероятно ще послужи като ново напомняне за насрещните ветрове, пред които е изправена икономиката".

Напоследък пазарът на "черно злато" премина през силни сътресения и волатилност, характеризирани с резки колебания и ниска ликвидност, докато инвеститорите преценяват перспективите пред търсенето и предлагането. Към този момент на годината суровината поскъпва с 25%, въпреки че е изтрила по-голямата част от повишенията, предизвикани от руската инвазия в Украйна.

Въпреки че опасенията от рецесия натежават на петролния пазар, трейдърът Пиер Андуранд - ветеран в търговията със суровини - смята, че търсенето на суровината може да надмине очакванията, дори ако световната икономика се свие.

В последните няколко години растежът на потреблението все още бе под тенденцията си за последните четири десетилетия заради блокиранията, свързани с коронавируса, но би трябвало да се върне към нормалните си равнища, написа Андуранд в социалната мрежа Twitter.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 4,93 долара за барел, което е с над долар по-високо спрямо равнищата от началото на месеца.

Част от тръбопровода Keystone, който снабдява ключовия хъб за съхранение в Кушинг, САЩ, с канадски суров петрол, възобнови работата си късно в петък, след прекъсване в захранването.

*Към 09:02 ч. българско време

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още