IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва ли нов силен цикъл на американските пазари?

Инфлацията е предизвикана не заради напечатаните пари от Федералния резерв, а по-скоро е резултат от войната, твърди Николай Стойков

21:53 | 08.08.22 г.

„Ситуацията е добра за хора с рискови активи като акции. Изглежда, че интензитетът на проблемите намалява и те ще бъдат решени – цените на горивата тръгнаха надолу и въпреки всички катаклизми това е една икономика, която расте, а това е много добър атестат, че кризата поне е намалена в своя интензитет. САЩ исторически успява да се справи с кризите – за тях нито един проблем не е нерешим, докато в Европа, когато се появи проблем, нашето първо усещане е, че това е краят на света“, смята той.

Според него причините за мечия пазар през първата половина на 2022 г. са комплексни, като важна роля е изиграла комбинацията от няколко кризи. „Събраха се няколко кризи, първата беше Covid-19, която предизвика логистична криза, и войната, която дисбалансира енергийните пазари“, посочи Стойков.

По думите му инфлацията е предизвикана не заради напечатаните пари от Федералния резерв, а е по-скоро е резултат от войната.

„Решения за тези проблеми има, но отнема време да се намерят. Има прецедент от 1974 г. при арабското ембарго. Първите шест месеца са много трудни, но след това се увеличава добивът, хората намаляват консумацията си, но това просто не става изведнъж“, коментира той.

Именно заради войната и енергийните проблеми Европа е по-уязвима, но по думите на Стойков има и други фактори, които ни поставят в по-трудна позиция.

„Американската икономика е добре диверсифицирана, тя е много иновативна и конкурентоспособна, няма потенциална демографска криза. В Европа тепърва ще платим цена за влошаващата се демографска криза. Демографията е нашата съдба. В същото време демографията в САЩ е много стабилна“, отбелязва той.

Стойков е на мнение, че Европейската централна банка не е сбъркала с вдигането на лихвите до 0%. "Това беше правилно решение. Може би лихвите никога не трябваше да са под нулата, но ситуацията за ЕЦБ е трудна. Политиците трябва да носят отговорност за фискален съюз, който не е бюджетен съюз. Могат да се намерят креативни решения, но рано или късно трябва да се реши дали ще има фискален федерализъм, в който силните да подкрепят слабите, или ще има по-голяма интеграция“, коментира анализаторът.

Какво движи пазарите? Успяха ли Фед и ЕЦБ да овладеят кризата? Връщат ли се цените на пшеницата и металите на предишните си равнища?

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още