IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„ИмПулс I" отчита загуба преди данъци за 633 хил. лева към края на юни

Към 30 юни общата стойност на активите на дружеството е 6,125 млн. лева, като леко намалява в сравнение с първото тримесечие

11:25 | 16.08.22 г.
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

„ИмПулс I“ отчита нетна загуба вследствие на промени в справедливата стойност на финансови активи, отчитани през печалбата и загубата, в размер на 592 хил. лева за първата половина на годината.

Загубата преди данъци на компанията е за 633 хил. лева в сравнение с 609 хил. лева към края на първото тримесечие, вижда се от обзора на дейността на дружеството за периода януари-юни 2022 г., публикуван чрез БФБ-София.

Към 30 юни общата стойност на активите на дружеството е 6,125 млн. лева, като леко намалява в сравнение с отчетената обща стойност към 31 март (6,149 млн. лева).

От тях финансовите активи, отчитани по справедлива стойност през печалбата и загубата, са за 5,945 млн. лева, а още 178 хил. лева са парични средства.

Стойността на инвестициите в компании, търгувани на БФБ, е 1,659 млн. лева. През настоящия отчетен период "ИмПулс" I АД не е извършвало сделки с акции, търгувани на капиталов пазар.

Дружеството има вложения в „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“, „Българска фондова борса“, „Спиди“, „Смарт Органик“, "Алтерко", „Телематик Интерактив България“, както и в компаниите „Дискордиа“, „Браузуейв“, „А4Е“, „Биосийк“, „Болерон“, „Обединени търговски обекти“, Excitel Group.

Към 30 юни позициите на „ИмПулс I“ във фондовете в „Имвенчър I КДА“ и „Имвенчър II КДА“ са съответно 160 хил. лева и 4,125 млн. лева. През периода „Имвенчър II КДА“ е вложил 150 хил. евро в „СоуСайбър“ ООД – компания, специализирана в киберзащита, която обслужва финтех компании, банки, здравни  компании, доставчици на критична инфраструктура в енергетиката, публичния сектор и др.

Същият фонд е вложил и 500 хил. евро в Storied Data Inc. – технологична стартираща компания от САЩ, основана от български и американски предприемачи. Компанията е фокусирана в разработването на иновативно решение за леснодостъпно създаване на автоматизирани интерактивни документи.

“Избухването на войната в Украйна изостри съществуващите инфлационни опасения и предизвика настроения за избягване на риска на световните финансови пазари. Акциите и облигациите бяха подложени на натиск през второто тримесечие, тъй като инвеститорите се ориентираха към цените при понататъшно повишаване на лихвените проценти и повишен риск от рецесия“, посочват от „ИмПулс I“ в обзора на дейността си.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Дружеството коментира още, че инфлацията продължи да се повишава в много от големите икономики през тримесечието. На глобално ниво дяловото финансиране се забави драстично през второто тримесечие на 2022 г. Макроикономическите и геополитическите несигурности са създали натиск върху оценките както на публичните, така и на частните компании. Индексът Nasdaq-100 Technology Sector регистрира спад от 25% за тримесечието, а приходните множители при SaaS бизнесите отчитат намаление от 28% (съгласно SaaS Capital Index).

Дружеството подчертава, че България все още не отбелязва спад в икономическото си развитие за разглеждания период. През месец юни промишленото производство у нас нараства със 17,4% на годишна база, което нарежда страната на трето място по ръст в ЕС.

Безработицата в страната продължава да спада и към края на юни достига най-ниската си стойност за последните тридесет години.

Като малка отворена икономика България ще бъде засегната от глобалните процеси. Затягане на мерките от страна на ЕЦБ под формата на допълнително покачване на лихвите би дало директно отражение върху динамиката на депозити и кредити в страната, подчертават от „ИмПулс I“.

Допълнителна доза несигурност се внася и от политическата криза, предизвикана от разпадането на четворната управляваща коалиция и предстоящите четвърти парламентарни избори от април 2021 г. насам.

Свързани компании:

Импулс Растеж АД(IMP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още