IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички големи IPO сделки през август идват от Азия

Континентален Китай е двигателят на силното представяне

15:56 | 31.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

В годината, през която първичните публични предлагания (IPO) по света намаляха с повече от две трети, човек би очаквал лятото да е особено тихо. Но не и в Азия, където листванията отчитат втория си по сила август в историята.

Първичните публични предлагания на акции в Азиатско-Тихоокеанския регион са достигнали размер от 14,9 млрд. долара този месец, показват данни, събрани от Bloomberg. Силното представяне се дължи почти изцяло на емитенти от континентален Китай и Хонконг, които са дом и на всички без две IPO-та събрали най-малко 100 млн. долара, става ясно от данните. Набраните средства от първа продажба на акции през август по години. Графика: Bloomberg Набраните средства от първа продажба на акции през август по години. Графика: Bloomberg

Най-големият в света оператор на безмитни магазини China Tourism Group Duty Free Corp. е начело на списъка с набрани 2,1 млрд. долара при листването си в Хонконг. Тя е следвана от две континентални IPO-та на Shanghai United Imaging Healthcare Co. и Hygon Information Technology Co.

Натовареният август в Азия изпъква на фона на обичайно спокойния летен август в Северното полукълбо, който тази година съвпадна и със спад в предлагането на акции заради притесненията, че затягането на паричната политика може да тласне световната икономика към рецесия. Движещите се на червено борсови индекси също не са от помощ. Европейските IPO-та са събрали едва 510 млн. долара този месец, а средствата от САЩ са били в размер на едва 637 млн. долара.

Тазгодишното представяне през август в Азия изостава само от миналогодишното, когато сумата бе повече от двойна - 30 млрд. долара. Тогава поскъпващите акции и разхлабената политика на централните банки увеличиха активността при продажбата на акции.

И макар индивидуалните пазари в региона да не са защитени от спадове при листванията – приходите от IPO-та в Хонконг са с 80% под миналогодишните нива – то в континентален Китай тенденцията е обратна на международната. Там отчитат рекордна година за първични продажби на акции, помагайки да се компенсира по-слабото представяне в голяма част от Азия.

Най-големите IPO-та в Азия през август Набрани средства 
China Tourism Group Duty Free 2,1 млрд. долара
Shanghai United Imaging Healthcare 1,7 млрд. долара
Hygon Information Technology 1,7 млрд. долара
Guizhou Zhenhua Fengguang Semiconductor 524 млн. долара
Semitronix Corp 449 млн. долара

Новите предлагания на акции в Азия се понижават с едва 23% на годишна основа спрямо срив от 68% по света, показват данните.

Хлабавата парична политика на Китай – превърнала страната в аутсайдер спрямо останалите водещи централни банки – както и голяма местна инвеститорска база за листвания са сред факторите, които помагат на IPO пазара да устои на международната тенденция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още