IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на БЕХ расте с почти 400% през първото полугодие

Дружеството изпълнява изискванията по облигационната си емисия от 2018 г.

12:13 | 02.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Към 30 юни 2022 г. печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) на Българския енергиен холдинг (БЕХ) достига 2,8 млрд. лева, което е увеличение от 395,5% спрямо първото полугодие на 2021 г., сочи отчет на дружеството, публикуван във връзка с задълженията му по Закона за публично предлагане на ценни книжа.

Общо приходите за периода са 9,84 млрд. лева, или увеличение от 167 на сто, е видно още от предварителните и неодитирани данни в сайта на Българската фондова борса.

БЕХ има задължението да публикува на сайта на борсата отчет за дейността си във връзка с издадената през 2018 г. облигационна емисия в размер на 600 млн. евро. Според изискванията на емисията холдингът трябва да поддържа съотношение на покритие на печалбата (EBITDA) от най-малко 4. Към полугодието това съотношение вече е 35,6, след 5,94 за същия период на миналата година.

Консолидираното съотношение на задълженията трябва да е не повече от 4,5, а според последните данни намалява до 0,06, спрямо 1,75 през същия период на минатала година.

От БЕХ отбелязват, че по тези показатели не са в нарушение на задълженията си за спазване на финансовите условия по договора.

Средствата от тази емисия бяха ползвани от енергийния холдинг за рефинансиране на стара емисия за 500 млн. лева, чийто падеж беше през ноември 2018 г., както и цесията за задълженията на "Топлофикация -София" към "Булгаргаз" в размер на 99,1 млн. лева, извършена през август 2018 г.

Емисията облигации за 500 млн. евро беше пласирана през 2013 г., а средствата отидоха за покриване на задължения, свързани със строителството на АЕЦ "Белене". Според условията по новата емисия БЕХ, или някое от дъщерните му дружества, вече нямат право да поемат директно или индиректно финансови задължения на Националната електрическа компания (НЕК), ако компанията бъде обявена от съд за свръхзадлъжняла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още