IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕЦ "Бобов дол" инвестира над 100 млн. лв. във фотоволтаичен парк за производство на водород

Работи се по диверсификацията на горивната база за централата, която сега използва въглища и биомаса, коментира изпълнителният директор на дружеството

20:40 | 20.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

ТЕЦ "Бобов дол" е получил разрешително за изграждането на собствен фотоволтаичен парк, който ще се използва за производство на "зелен" водород - напълно безвредно за околната среда гориво за централата. Така ще се избегнат вредните емисии, коментира за БНР изпълнителният директор на дружеството инж. Любомир Спасов.

Инвестицията във фотоволтаиците ще е за над 100 млн. лева. Работи се по диверсификацията на горивната база за централата, която сега използва въглища и биомаса (слама), допълни инж. Спасов.

Фотоволтаичният парк ще е на площ от около 1 400 декара, на бившия сгуроотвал на ТЕЦ-а край с. Каменик. Избран е и доставчикът на необходимото оборудване - слънчеви панели, носещи конструкции и др., с който тези дни ще бъде сключен договор. Самите доставки ще започнат през ноември.

Целият парк ще бъде завършен до 2025 г.

"Цялата инвестиция е над 100 млн. лева, около 100 мегавата. Централата работи в оптималния си режим, с два блока по 300 мегаватчаса общо", коментира още Спасов. 

Свързани компании:

ТЕЦ-Бобов дол АД-Големо село - акции, 2022(TBD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още