IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси спряха на пауза ралито, докато пазарът оценява политиката на Фед

Книжата на Tesla Inc. поевтиняха с 3,46%, след като главният изпълнителен директор на концерна Илон Мъск се съгласи да придобие Twitter срещу 44 млрд. долара

23:24 | 05.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Оптимизмът на Нюйоркската фондова борса се разсея на фона на сигналите на някои служители на Федералния резерв за запазване на агресивния курс на затягане на лихвите, докато инвеститорите се опитват да оценят бъдещото въздействие на тази политика върху пазарите, съобщава CNBC.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,14 на сто до 30 274,20 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 0,20 на сто до 3783,37 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа понижение от 0,25% до 11 148,64 пункта.

„Това е момент на пауза за пазара, за да обмисли колко трайно може да се окаже ралито от последните два дни“, коментира Юнг-Ю Ма, главен инвестиционен стратег в BMO Wealth Management. „Пазарът допуска, че наистина ще е нужно време на Фед, за да направи гълъбов завой. Да, данните за работните места са добре дошли, без съмнение. Но това всъщност е върхът на айсберга по отношение на това, от което Фед се нуждае, за да приеме по-мек тон“, добавя Ма.

Американските компании са наемали служители със стабилен темп през септември, което говори, че търсенето на нови служители остава добро въпреки растящата икономическа несигурност. Наетите в бизнеса на заплата са се увеличили с 208 хил. души миналия месец след актуализирани в посока нагоре стойности за август от 185 хил. души, показват актуални данни на ADP Research Institute и Stanford Digital Economy Lab. Медианната прогноза на икономисти в проучване на Bloomberg бе за ръст от 200 хил. души.

Във фокуса на инвеститорите бяха и коментарите на управителя на клона на Фед в Сан Франциско Мери Дейли. Тя заяви, че всичко зависи от данните и ако те „покажат това, което трябва да видим, тогава ще сменим предавката“. Според Дейли е голямо предизвикателство да се забави темпа на затягане на паричната политика на фона на ускорената инфлация. Инфлацията при потребителските цени без храните и енергията се ускори до 6,3% през 12-те месеца до края на август на фона на отчетените към края на юли 5,9%.

Дейли каза, че пазарните очаквания за намаляване на лихвените проценти през следващата година са неуместни, тъй като централната банка се стреми да поддържа строга политика, за да осигури инфлационно ниво от 2%.

Щатските индекси в края на редовната търговия в сряда (5 октомври) Щатските индекси в края на редовната търговия в сряда (5 октомври)

Пазарите обърнаха внимание и на данните за държавния дълг, който надхвърля 31 трлн. долара за първи път в историята.

Книжата на Tesla Inc. поевтиняха с 3,46%, след като главният изпълнителен директор на концерна Илон Мъск се съгласи да придобие Twitter срещу 44 млрд. долара, а инвеститорът Кати Ууд използва спада в цената на книжата му, за да увеличи позицията си.

Спадове записаха и акциите на финансовите компании. Книжата на JPMorgan Chase, Bank of Amerika, Wells Fargo и Citigroup поевтиняха съответно с 2,1%, 1,4 на сто, 0,5% и 1,2%.

При енергийните акции книжата на ExxonMobil и Chevron поскъпнаха съответно с 4% и 0,57 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна съответно до 3,755% и 3,758 на сто.

Доларовият индекс отчете ръст от 1% до 111,17 пункта.

При петрола цената на сорт Брент се увеличи с над 2% до 93,69 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпнаха с 1,72% до 88,01 долара за барел, след като ОПЕК+ обяви съкращение в размер на 2 млн. барела на ден от общата си продукция.

Цената на златото се понижи с 0,6 на сто до 1720,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още