IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските инвеститори останаха предпазливи преди решението на Фед

Ако Фед не сигнализира забавяне на темпото за облекчаване на паричната политика, може да се стигне до нови пазарни сътресения

19:44 | 02.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Dax
Снимка: Dax

Инвеститорите на европейските фондови пазари отстъпиха и проявиха предпазливост в сряда преди решението на Фед за лихвените проценти. В края на търговията EuroStoxx 50 загуби 0,79% до 3622,01 пункта. В Париж индексът Cac 40 спадна с 0,81% до 6276,88 пункта. Лондонският FTSE 100 загуби 42,02 пункта или 0,58 на сто до 7144,14 пункта. Във Франкфурт DAX спадна с 82 пункта или 0,61 на сто до 13 256,74 пункта, предава dpa-AFX. 

Според пазарния наблюдател Тимо Емден има ясно очакване, че Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените проценти за четвърти пореден път с 0,75 процентни пункта. Тъй като това се смята за предрешено, решаващи ще бъдат изявленията относно перспективите. Експертът Томас Алтман от мениджъра на активи QC Partners предупреди: „Мнозина на пазара се надяват и очакват Фед да забави темпото си от следващата среща за лихвените проценти през декември. Ако тези надежди бъдат разоравани, може да се стигне до нови сътресения на фондовите пазари“. 

За пазарните участници е почти сигурно, че Фед ще повиши основните лихвени проценти с още 0,75 процентни пункта, за да се бори с високата инфлация. Надеждите, че банкерите може да бъдат по-малко агресивни в бъдеще, бяха наскоро попарени от добрите данни за пазара на труда в САЩ. Това е така, защото силният пазар на труда стимулира инфлацията, тъй като води до повишаване на заплатите. Това затруднява борбата на централната банка с инфлацията.

Сред отделните акции книжата на Novo Nordisk предизвикаха вълнение в Копенхаген с увеличение на цената от 7,4%. Производителят на инсулин изненадващо увеличи продажбите си през третото тримесечие и отново повиши прогнозата си. Анализаторите Кейур Парекх от Goldman Sachs и Ричард Восер от JPMorgan единодушно отбелязаха добрите данни на датчаните и похвалиха подобрените перспективи.

Освен това акциите на AMS-Osram успяха да постигнат значителен ръст с плюс от 6,7%. Първоначално те реагираха с явни разпродажби на тримесечния отчет, който беше сметнат за разочароващ от пазара, и на леко намалените средносрочни цели. След това обаче цената на акциите се покачваше непрекъснато. Анализаторите посочват, че технологичната група е потвърдила споразумение за авансово плащане за бъдещи доставки. Това разсея опасенията за възможни затруднения в ликвидността. Освен това компанията изрази оптимизъм относно бъдещото развитие, което беше последвано от масирани покупки на книжата, заяви търговец.

Акциите на Vestas също отбелязаха силно възстановяване в Копенхаген. Първоначално прогнозата за загуба на производителя на вятърни турбини доведе до значителен спад в цената на акциите. След конферентния разговор на ръководството, последвал публикуването на тримесечните данни, книжата бързо наваксаха изоставането си и затвориха с ръст от 4,7%. Ръководството изтъкна перспективата за леко подобрение през следващите тримесечия.

Също в Копенхаген цената на акциите на AP Moeller-Maersk спадна с 5,8%. Понижената прогноза за глобалното търсене на контейнери през тази година се отрази негативно на акциите на корабната компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още