IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на Лондон в европейския IPO пазар се свива до най-ниското си ниво от 2009 г.

Новите листвания на Лондонската фондова борса са привлекли едва 1,8 млрд. долара през тази година

15:09 | 12.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Делът на Лондон от общия европейски пазар на първични публични предлагания (IPO) се свива до най-ниското си ниво от 2009 г. насам – още един признак, че Великобритания се сблъсква с мащабен спад по отношение на позицията си сред глобалните финансови пазари, пише Bloomberg.

Новите листвания на Лондонската фондова борса са набрали едва 1,5 млрд. паунда (1,8 млрд. долара) през тази година, което представлява само 9% от набраните в Европа 20,9 млрд. долара от реализирани IPO-та. Това е най-малкият дял за Лондон от времето на финансовата криза, когато набраните от листвания средства в британската столица представляват едва 2% от общата сума в региона.

Слабото представяне подчертава затрудненията на Лондон да запази статута си на глобален финансов център след Brexit. Политическите и икономически сътресения през последната година, в която двама министър-председатели подадоха оставки, допринесоха за неволите на Обединеното кралство. Миналия месец Лондон загуби за кратко титлата на най-голяма фондова борса в Европа от тази в Париж, чиято пазарна капитализация расте през последните шест години.

„IPO пазарът във Великобритания напоследък преживява труден период. Отвъд широката глобална икономическа слабост и рисковата пазарна атмосфера Обединеното кралство се бори с някои специфични проблеми“, коментира Софи Лунд-Йейтс, борсов анализатор в Hargreaves Lansdown. „Лондон загуби конкурентното си предимство след Brexit и също така загуби първото място при търговията с акции, тъй като инвеститорите търсят области с по-малко бюрокрация и по-пъргави операции“, добавя тя.

Слабата година за листванията в Лондон подчертава едни мрачни последни дванадесет месеца относно борсовите дебюти, тъй като ускорената инфлация и нарастващите лихви натежават върху капиталовите пазари, което води до отлагане на планираните IPO-та на повечето борси.

Делът на Лондон от общия европейски пазар на първични публични предлагания се свива. Източник: Bloomberg Делът на Лондон от общия европейски пазар на първични публични предлагания се свива. Източник: Bloomberg

Икономическите перспективи в Обединеното кралство са особено мрачни на фона на историческата криза с разходите за живот и перспективата за продължителна рецесия. Не помага и фактът, че голяма част от акциите на онези компании, които се листнаха в Лондон през 2021 г., сега се търгуват с ценови спадове. Всички книжа на 15-те компании, осъществили най-големите IPO-та във Великобритания през миналата година, включително тези на Deliveroo и Dr Martens, се търгуват под офертните цени, което убива апетита на инвеститорите относно новите листвания.

През тази година Лондон не е отчел нито едно IPO на стойност над милиард долара и регистрира само пет листвания, в които компаниите набират над 100 млн. долара, като най-големият борсов дебют през 2022 г. беше на китайски производител на вятърни турбини, който привлече 757 млн. долара.

Общо за региона IPO-то на германската марка премиум автомобили Porsche AG е най-голямото листване за 2022 г. – на стойност 9 млрд. долара, което изведе Германия на върха на класацията по приходи при листвания в Европа.

Британското правителство се опита да вдъхне живот на лондонското Сити с пакет от реформи, за да тласне конкурентоспособността му, въпреки че реализацията се разминава от първоначално обещаното. В страната продължава да витае несигурност относно пазара на IPO-та, който би могъл да осигури на бизнеса сърцето на Лондон така необходимия тласък.

„Малко вероятно е пазарът да се възстанови напълно, докато капиталовите потоци като цяло остават потиснати и първото тримесечие на следващата година ще бъде от решаващо значение за очертаването на картината на това как IPO-тата в Обединеното кралство ще бъдат реализирани през цялата година“, посочва Лунд-Йейтс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още