IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетина компании формират 90% от портфейла на „Илевън Кепитъл“

Дружеството не очаква сътресения в приходите на фирмите, които подкрепя, въпреки макроикономическите условия, коментира изпълнителният директор по време на уебинар

13:57 | 13.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Десетина компании формират 90% от стойността на портфейла на „Илевън Кепитъл“ АД. Сред тях са компанията за данни и медиен мониторинг Sensika, платформата за управление на проекти Kanbanize („Бизнесмап“ ООД), компанията за създаване на CV-та Enhancv, компанията за IoT устройства за енергийна ефективност и автоматизация Melissa Climate, компанията за карго превози с безпилотни самолети Dronamics, решението за редакционен анализ Smart Octo, производителят на високотехнологични очила за светлинна терапия за подобряване на съня Ayo и др.

Въпреки че макроикономическите условия в момента не са особено благоприятни, изпълнителният директор на „Илевън Кепитъл“ Даниел Томов посочи, че не очаква сътресения в приходите на дружествата, в които компанията е инвестирала. За някои от тях се очакват и ръстове, подчерта той по време на уебинар за инвеститорите.

По думите на Томов емблематични компании от технологичната индустрия са изгубили огромна стойност от оценките си заради макроикономическата среда и натиска от инвеститорите. Той подчерта обаче, че това не е стигнало до рисковото инвестиране в такава степен. Нивата на оценките на стартиращите компании е около нивата от 2020 г.

Инвеститорите по-внимателно гледат фундамента на компаниите, колко са устойчиви в развитието си и печалбите им и чакат да видят докъде ще паднат цените. Това забавя осъществяването на кръговете финансиране, каза още той.

Томов посочи, че в момента портфейлът на дружеството се състои от 30 компании. То е излязло от три свои инвестиции в последните месеци. Инвестираният капитал е в размер на 5,2 млн. лева, като след първичното публично предлагане са инвестирани 700 хил. евро.

Средната инвестиция, направена от дружеството, е за 175 хил. евро, като с тези пари е придобит среден дял от 13,79% от компаниите.

Средната възраст на компаниите в портфейла от момента на инвестицията достига 8,5 години.

Към края на третото тримесечие справедливата стойност на портфейла на дружеството достига 14 млн. евро към края на третото тримесечие, а капитализацията е 24,2 млн. евро. Дивиденти тази година са платили Enhancv в размер на 126 хил. евро и Kanbanize в размер на 224 хил. евро.

Даниел Томов посочи в отговор на въпрос, че не се планира обратно изкупуване на акции.

„Илевън Кепитъл“ приключи деветмесечието с 2,1 млн. лева приходи в сравнение с почти 2,5 млн. лева година по-рано, като отчитат намаление от 16,6% на годишна база. Общите разходи на дружеството за отчетния период са за 277 хил. лева и се понижават с 48% в сравнение с разходите по същото време на миналата година.

Към края на деветмесечието „Илевън Кепитъл“ отчита печалба в размер на 1,793 млн. лева при 1,95 млн. лева година по-рано, което представлява спад от 8% на годишна база. Паричните средства на компанията към края на деветмесечието са за 567 хил. лева при 852 хил. лева към края на деветмесечието на 2021 г., или с 33,45% по-малко.

Нетната печалба на компанията от промените в справедливата стойност на финансовите активи, отчитани през печалбата и загубата, е в размер на 1,618 млн. лева към 30 септември при 1,72 млн. лева година по-рано, което представлява спад от почти 6% на годишна база.

Свързани компании:

Илевън Кепитъл АД(11C)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още