IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-печелившите акции в света са поскъпнали с близо 1600% през 2022 г.

Най-добре представящата се компания се намира в Индонезия

15:30 | 15.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В една изпълнена със сътресения година, белязана от затягане на паричната политик в цял свят, опасения за рецесия и война в Украйна, акциите на миннодобивна компания в Индонезия се оказват най-добре представящите се в света със зашеметяващ ръст от 1595%, предава Bloomberg.

Акциите на PT Adaro Minerals Indonesia се движат сравнително стабилно, откакто поевтиняха от върха си през април, но все още лесно надвиват конкурентите си в 2803-членния индекс Bloomberg World Index, носейки над двойна възращаемост над следващата компания в класацията – Turkish Airlines.

Цената на акциите на Adaro се изстреля нагоре след дебюта им на 3 януари в Джкарта, скачайки рязко от 100 рупии (0,0064 долара) до 2990 рупии (0,19 долара) в рамките на само три месеца, преди да се стабилизират на по-ниска цена. Книжата затвориха на цена от 1695 рупии в сряда, с което пазарната капитализация възлиза на около 4,5 млрд. долара.

Макар че стойността на акциите е силно обвързана със световните цени на въглищата, анализаторите очакват тя да се вдигне още благодарение на стратегията на Adaro да използва неочакваната печалба, за да диверсифира дейността си, насочвайки се към производство на алуминий и батерии за електрически автомобили.

Компанията отчете скок от 482% на нетната печалба в деветте месеца до края на септември, след като средната ѝ цена на продажба е нараснала над двойно, а обемът продажби на въглища е скочил с 41%. Прогнози от пет анализатори, събрани от Bloomberg, предполагат ново поскъпване с 42% на цената на акциите през следващите 12 месеца.

Съотношението цена към счетоводна стойност на Adaro от около 9,4 е близо до най-ниското ниво от листването, сочат данни на Bloomberg, макар да е шест път по-високо от местни конкуренти като PT Bukit Asam и PT Indo Tambangraya Megah. Съотношението на китайската Shanxi Coking Coal Energy Group Co. и австралийската Whitehaven Coal Ltd. - и двете миннодобивни компании – е около 2.

Кои са най-печелившите и най-губещите акции в света за 2022 г. можете да видите в графиката:

 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още