IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след изявлението на Китай за възстановяване на търсенето*

Плановете на САЩ за запълване на стратегическите резерви също спомага за възходящите движения, обясни анализатор

10:22 | 19.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол поскъпва в понеделник, след като Китай пое ангажимент да възстанови търсенето, а САЩ обявиха план за попълване на стратегическите си  резерви от суровината, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,48%, или 0,38 долара, до 79,42 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,48%, или 0,36 долара, до 74,65 долара за барел.

Китайският държавен глава Си Дзинпин посочи по време на заседание на тема целите за 2023 г., че възстановяването и разширяването на потреблението „трябва да вземе превес“. Коментарът може да подкрепи търсенето на енергия дори когато случаите на новозаразени с коронавирус се увеличават и процесът на повторно отваряне бива изправен пред предизвикателства.

Властите в САЩ планират да възстановят стратегическите резерви на петрол, като започнат с покупка на 3 млн. барела на фиксирана цена, съобщи в края на миналата седмица енергийното министерство на страната. Изявлението бе направено година след като президентът Джо Байдън нареди безпрецедентно освобождаване на резервите с цел успокояване на бурните движения на енергийните пазари, които доведоха до значително поскъпване на горивата в страната.

„Черното злато“ все още е на път да отбележи втори пореден месечен спад в цената, докато страховете от рецесия в САЩ и Европа продължават да нарастват, а централните банки – да затягат паричната си политика. Доставките на руски петрол към момента са устойчиви на наложения по-рано през декември ценови таван от страните от Г-7 и Европейския съюз (ЕС). Сред големите купувачи, Индия посочи, че не очаква да има проблеми с предлагането.

Стремежът на Китай „да разшири потреблението като ключов икономически приоритет за 2023 г.“ спомага „да се очертаят по-добри перспективи за търсенето“, каза Чару Чанана, пазарен стратег в Saxo Capital Markets Pte в Сингапур, като допълни, че плановете на САЩ за възстановяване на запасите също спомагат за възходящите движения.

*Към 09:52 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още