IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съоснователите на "Дронамикс" прехвърлят "златната" акция в "Дронамикс Кепитъл" към друго дружество

Прехвърлянето е във връзка с предстоящото финансиране от серия А на "Дронамикс Глобал", така че "Дронамикс Кепитъл" да не се третира като дъщерно дружество

10:27 | 03.01.23 г.
Снимка: БФБ АД
Снимка: БФБ АД

„Златната“ акция в „Дронамикс Кепитъл“ АД е прехвърлена към друго дружество на съоснователите на компанията за карго дронове „Дронамикс Глобал Лимитид“, съобщават от дружеството чрез сайта x3news.com.

„Златната“ акция се прехвърля от „Дронамикс Глобал“ към „Голдън Шеър ДК“ ООД, чиито дялове се притежават поравно от Свилен и Константин Рангелови, двамата основатели на „Дронамикс Глобал“.

Прехвърлянето е заради предстоящото финансиране от серия А на „Дронамикс Глобал“.

Със сделката братята Рангелови запазват контрола си върху акцията, но под форма извън групата на „Дронамикс Глобъл“, на която са мажоритарни собственици. Това елиминира правния риск във връзка с бъдещо конвертиране на SAFE инструмента в „Дронамикс Глобъл“ при реализиране на рунда финансиране от серия А „Дронамикс Кепитъл“ да бъде третирано при определена интерпретация от трето лице (напр. от бъдещ инвеститор в „Дронамикс Глобъл“) като дъщерно на „Дронамикс Глобъл“.

С прехвърлянето се избягва евентуална, непозволена според английското право, циркулярност в собствеността на „Дронамикс Глобъл“, при която дъщерно дружество притежава дялове в своето дружество майка, посочва се в съобщението на компанията.

Като част от сделката Свилен и Константин Рангелови влизат в т. нар. lockup споразумение („споразумение за задържане“) с „Дронамикс Кепитъл“, според което те нямат право да прехвърлят „златната“ акция, нито да се разпореждат с дружеството „Голдън Шеър ДК“ ООД, за период от седем години или – ако се случи по-рано – до настъпване на “IPO събитие” по смисъла на устава на „Дронамикс Кепитъл“.

„Златната“ акция е инструмент, който позволява вето над вземането на определени решения в акционерни дружества, съобразно техния устав. Акцията в „Дронамикс Кепитъл“ не се търгува на капиталов пазар и представлява единствен брой акция от Клас А. С нея „Дронамикс Глобъл“ първоначално учреди „Дронамикс Кепитъл“ през октомври 2021 г. в подготовката му за излизане на пазара за растеж BEAM на БФБ, а впоследствие държеше правото на вето върху определени, посочени в устава на дружеството, ключови решения на общото събрание на акционерите.

Свързани компании:

Дронамикс Кепитъл АД(DRON)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още