IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващи се икономики са набрали 41 млрд. долара дълг за краткото време от началото на годината

Инвеститорите изострят апетита си за инструменти с фиксирана по-висока доходност, но спокойствието на пазара може да е нетрайно с приближаването на рецесията в развиващия се свят

13:49 | 13.01.23 г.
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Правителствата на нововъзникващите пазари са набрали повече от 40 млрд. долара на международните пазари на облигации за времето от 1 януари досега, тъй като облекчаването на глобалния инфлационен натиск и надеждите за икономическо възстановяване в Китай разчистват пътя за ръст на заемите.

Разпродажбите, които засегнаха инструментите с фиксирана доходност през миналата година заради реакцията на централните банки спрямо необузданата инфлация, ефективно отрязаха пътя на много кредитополучатели от развиващия се свят към пазарите на облигации, пише FT.

През новата година обаче инвеститорите отново се насочват към облигациите поради допълнителни признаци, че инфлацията може да е достигнала своя връх в САЩ и еврозоната.

Множество страни, сред които Мексико, Унгария и Турция, започнаха големи продажби на облигации, допълва медията.

„През миналата година търпението не се отплати, пазарът продължи да се влошава през годината“, коментира Щефан Вайлер, ръководител дългови капиталови пазари за CEEMEA в JPMorgan. По думите му затова тази година много държави са се възползвали от „прозореца“ възможно най-бързо.

Общо 14 развиващи се страни са набрали 41 млрд. долара от началото на януари до края на деня в четвъртък, според данни на Dealogic. Това далеч изпреварва първите дни на почти всеки предходен януари, обикновено натоварен месец за продажби на дълг, според стратезите на Bank of America.

Единствено през януари 2021 г. е набрана по-голяма сума – 48,7 млрд. долара, отчита банката.

Цените на облигациите на нововъзникващите пазари се възстановиха след тежките загуби през 2022 г. Индикаторът на JPMorgan за дълга в чуждестранна валута на нововъзникващите пазари нараства с 1,7% от началото на годината, след като през 2022 г. спадна със 17,8%.

Инвеститорите намалиха очакванията си за темповете на увеличение на лихвените проценти в големите развити икономики. Ако прогнозата им се реализира, това ще намали насрещния вятър пред дълга на нововъзникващите пазари.

Трейдърите сега залагат, че Федералният резерв ще увеличи лихвите само с четвърт процентен пункт следващия месец, след като ускорението на инфлацията в САЩ се забави до най-ниския годишен темп от повече от година. Повторното отваряне на китайската икономика – решаващ двигател на растежа в развиващия се свят, и премахването на драконовските ограничения заради Covid-19 засилва чувството на оптимизъм.

„Отмяната на политиките за нулев Covid се случи много по-бързо, отколкото повечето хора очакваха“, коментира Удай Патнайк, ръководител дълг на нововъзникващите пазари в Legal & General Investment Management. „Въпреки че [развитите] страни се очаква да изпаднат в рецесия, ако погледнете големите икономики сред развиващите се страни, единствената, която ще е в рецесия тази година, е Русия“, допълва той.

Мащабът на емисиите отразява търсенето от крайни инвеститори, които увеличават апетита си за инструменти с фиксирана доходност, според Патнайк. Самият той е участвал в неотдавнашните продажби на облигации от Израел, Турция и Мексико. По думите му интересът е голям, защото доходността е много по-висока. „Има пари, които трябва да се използват, и емитентите се възползват от това“, казва той.

Сегашното спокойствие обаче може да се окаже нетрайно, особено за по-рисковите дългови емисии на нововъзникващи пазари. „Някои емитенти се възползват, за да наберат пари предварително. Ако сме прави, че ще има рецесия в няколко ключови икономики, не мисля, че пазарните условия непременно ще останат благоприятни“, заключава Кристиан Маджио, ръководител на портфейлната стратегия в TD Securities.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още