IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадваща номинация: ветеранът икономист Казуо Уеда може да оглави ЯЦБ

Досегашният фаворит в надпреварата за ръководител на регулатора може би се е отказал да поеме поста

14:30 | 10.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търсенето на нов ръководител на Японската централна банка завършва с изненада. Според последователни медийни съобщения от петък ръководителят на правителството Фумио Кишида възнамерява да номинира 78-годишния икономист Казуо Уеда за наследник на настоящия ръководител на Японската централна банка Харухико Курода, който напуска през април след десет години на поста.

Освен това Шиничи Учида, изпълнителен директор на Японската централна банка (ЯЦБ), и Рьозо Химино, бивш ръководител на Органа за финансови услуги, ще станат заместник-управители. Тройката кандидати за ръководството на централната банка ще бъде официално представена пред парламента във вторник. За по-късно са насрочени изслушванията и изборът от страна на депутатите.

„Това е явна изненада", казва пред DPA Мартин Шулц, главен икономист в технологичната компания Fujitsu и член на Съвета на икономическите и бюджетните експерти към японското правителство. Новината се отрази и на поскъпването на йената с почти един процент.

А това може да е знак, че инвеститорите вече се надяват на оттегляне от ултрахлабавата парична политика. Една по-строга политика ще засили стойността на националната валута.

Уеда е „несъмнено един от най-известните експерти по парична политика", казва Шулц. През последните дни обаче заместникът на Курода, Масайоши Амамия, бе считан за явен фаворит. Според наблюдатели от централните банки изборът на Уеда ще бъде сигнал срещу радикална корекция на свръххлабавата парична политика.

Уеда има академичен опит 

Японският бизнес всекидневник Nikkei съобщи, че според информацията му Амимия е отхвърлил „ухажването на правителството“. „Вероятно не е имало достатъчно съгласие за това как да се процедира по отношение на паричната политика", подозира икономистът Шулц.

Въпреки това изборът на Кишида не позволява да се правят ad hoc заключения за бъдещата парична политика. Уеда ще бъде първият ръководител на централната банка в следвоенния период, който има икономическо образование. Той има докторска степен по икономика от известния Масачузетски технологичен институт в САЩ и е бил професор в престижния Токийски университет.

През 1998 г.дори е назначен за член на деветчленния Комитет по парична политика на централната банка, който взема решения относно основните лихви в страната. Когато Япония изпадна в дефлация, той подкрепя въвеждането на политиката на нулеви лихвени проценти. И беше най-твърдият ѝ поддръжник. През 2000 г. например той гласува против леко увеличение на основния лихвен процент, което централната банка всъщност скоро трябваше да направи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още