IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните акции помагат на щатските индекси да започнат седмицата с ръстове*

S&P 500 и Nasdaq Composite правят опит да се възстановят от загубата, отчетена през предходната седмица

18:05 | 13.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Щатските борсови индекси стартират първата сесия за седмицата с ръстове в опит да се възстановят от общата загуба през предходните пет дни на търговия, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,58% до 34 067,34 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва ръст от 22,77 пункта, или 0,56%, до ниво от 4113,23 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчита повишение от 0,72% до 11 802,22 пункта.

Акциите на Microsoft и Salesforce повеждат ръстовете в рамките на Dow, поскъпвайки съответно с около 3,2% и 1,8 на сто. Технологичният сектор в същото време тласка нагоре S&P 500 при среден ценови ръст на книжата от над процент.

Цената на акциите на PepsiCo нараства с около 0,6%, след като миналата седмица компанията надхвърли оценките на анализаторите за приходите и печалбата за четвъртото тримесечие, възползвайки се от повишенията на цените на газираните си напитки и дребни пакетирани храни, за да се справи с растящите разходи.

Миналата седмица трите основни индекса записаха спадове. Този при Dow достигна 0,17%, докато пониженията при S&P 500 и Nasdaq достигат съответно 1,11% и 2,41 на сто. Последните два показателя записаха най-слабата си седмица от декември насам.

Настроенията на инвеститорите бяха помрачени заради коментарите на управителя на Фед Джером Пауъл по време на Икономическия клуб на Вашингтон. Според гуверньора ще са необходими допълнителни увеличения на лихвените проценти, за да се охлади инфлацията на фона на пазара на труда, който според последните данни остава много силен. "Процесът на забавяне на инфлацията започна и той започна в сектора на стоките, който е около една четвърт от нашата икономика", заяви Пауъл, след което добави, че е твърде рано да се направят по-точни оценки.

Инвеститорите очакват новите данни за потребителските цени, които ще се отразят върху действията на Фед по отношение на лихвите.

Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в понеделник (13 февруари). Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в понеделник (13 февруари).

Междувременно JPMorgan Chase повиши очакванията си за акциите на Disney за годината.

„Въпреки че сме предпазливи по отношение на медийния пейзаж като цяло поради устойчивите загуби от стрийминг услугите и насрещните ветрове при рекламата, Disney е любимото ни име поради силния микс от активи на компанията и очакваме тя да отчете бърз спад на загубите през следващата година“, изтъква Филип Кюзик, анализатор в банката.

Въпреки новината акциите на Disney поевтиняват с над 0,90 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишмните американски ДЦК се понижава съответно до 3,713% и 3,778 на сто.

Доларовият индекс записва спад от 0,24% спрямо кошница от шест конкурентни валути.

При петрола цената на международния бенчмарк сорт Брент се понижава с 0,87% до 85,64 долара за барел, а тази на американския лек суров петрол WTI отчита спад от 0,89% до 79,01 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,38% до 1867,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:14 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още