IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карго дрон компанията "Дронамикс" е привлякла 40 млн. долара преди кръга финансиране от серия А

С инвеститор от ОАЕ дружеството ще създаде предприятие в страната, където ще е един от основните му центрове за Близкия изток и Северна Африка

13:19 | 17.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Дронамикс
Снимка: Дронамикс

Карго дрон авиокомпанията „Дронамикс“ е набрала 40 млн. долара от фондове за рисков капитал и бизнес ангели от 12 държави преди предстоящия кръг финансиране от серия А.

В тази сума влизат всички досегашни инвестиции чрез SAFE инструменти, предоставени от Founders Factory, Speedinvest, Eleven Capital и от Стратегическия фонд за развитие (Strategic Development Fund, SDF) - инвестиционното звено на Tawazun Council от Обединени арабски емирства (ОАЕ), съобщават от дружеството. В нея влиза и набраната сума от БФБ-София от свързаното дружество "Дронамикс Кепитъл" АД, допълват от Eleven Capital.

Инвестицията на подразделението за рисков капитал на SDF в „Дронамикс“ е стъпка към създаването на базирано в ОАЕ съвместно дружество, което ще разшири капацитета на компанията и ще подкрепи бъдещото установяване на дейността ѝ в ОАЕ. Там ще е един от основните ѝ центрове в региона на Близкия изток и Северна Африка, допълва се в съобщението.

Чрез създаването на съвместно предприятие за производство и операции SDF ще стане основен партньор на „Дронамикс“ в базираното в ОАЕ предприятие със значителни допълнителни инвестиции.

Сумата от 40 млн. долара е в допълнение към безвъзмездните средства в размер на 2,5 млн. евро, отпуснати на Дронамикс от Европейската комисия в рамките на програмата EIC Accelerator на Европейския съвет по иновациите, както и към материалния ангажимент на EIC да подкрепи кръга финансиране от серия А на Dronamics с още 12,5 млн. евро под формата на капиталови инвестиции.

Кръгът финансиране от серия А на компанията ще се състои по-късно тази година.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

На пазар BEAM на БФБ-София се търгуват акции на дружеството „Дронамикс Кепитъл“, което дава достъп на инвеститорите до самата „Дронамикс“.

Компанията се листна през декември 2021 г. В последната година акциите ѝ поскъпват с над 48%, а в сравнение с емисионната цена на акциите при IPO-то цената на книжата нараства с над 183%.

Сумата от 40 млн. долара е в допълнение към безвъзмездните 2,5 млн. евро, отпуснати на "Дронамикс" от Европейската комисия в рамките на програмата EIC Accelerator на Европейския съвет по иновациите, както и към материалния ангажимент на EIC да подкрепи кръга финансиране от Серия А на "Дронамикс" с още 12,5 млн. евро под формата на капиталови инвестиции.

Свързани компании:

Дронамикс Кепитъл АД(DRON)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още