IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„ИмПулс I“ скоро ще стартира нов инвестиционен инструмент

Компанията се подготвя за увеличение на капитала

18:40 | 23.02.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Компанията за дялови инвестиции „ИмПулс I“ АД ще стартира скоро нов инвестиционен инструмент – „ИмВенчър III“. Той ще прави вложения в компании с приходи и желание да се листнат на Българската фондова борса (БФБ), обяви на онлайн среща с инвеститорите на дружеството Николай Мартинов, негов основател и управляващ партньор.

Другите два фонда за инвестиции с участието на „ИмПулс I“ са „ИмВенчър I КДА“ и „ИмВенчър II КДА“. Предстои да се финализира последната сделка на „ИмВенчър II КДА“ и от него ще се правят само последващи инвестиции, допълни Николай Мартинов.

Първите си инвестиции инструментът „ИмВенчър III“ ще може да реализира след края на лятото, поясни той. 

Мартинов посочи, че дружеството има няколко компании, които планират листване на борсата в следващите години. Той спомена компаниите "Грийн Иновейшън" и "Болерон", в които "ИмПулс I" вече инвестира чрез другите си два инструмента („ИмВенчър I КДА“ и „ИмВенчър II КДА“).

В тази връзка „ИмПулс I“ се подготвя за увеличение на капитала в следващите месеци, като средствата ще бъдат насочени директно към „ИмВенчър III“. Николай Мартинов обясни, че се стартира цялостна кампания във връзка с предстоящото увеличение на капитала. Стремежът на компанията е да привлича нови инвеститори, защото съществуващите са крайно недостатъчни за развитието на инвестиционните инструменти на дружеството. 

"ИмПулс I" говори за увеличение на капитала на пазар BEAM от миналата година. То дебютира на БФБ-София през лятото на 2021 г., като набра почти 6 млн. лева – тогавашният максимум на инвестициите през пазар BEAM.

По време на уебинара от дружеството посочиха, че през последните 5 години общите приходи на компаниите в портфейла му са нараснали 3,3 пъти. Приходите на дивидентните компании, които се търгуват и на БФБ, се увеличават 2,5 пъти, а на растящите компании – 4,6 пъти.

Всички компании, в които „ИмПулс I“, е инвестирало, са български, подчертават от компанията.

Николай Мартинов коментира, че потенциалът на портфолиото на дружеството е да достигне 5-20 пъти повече от стойността му в момента. 

Дружеството е създало и индекс на технологичните компании, търгувани на БФБ, съвместно с технологичната компания Storied Data, в която има и инвестиция. Динамиката на индекса може да се види на сайта на компанията.

Дружеството обяви наскоро, че за 2022 г. отчита загуба от промени в справедливата стойност на финансови активи, отчитани през печалбата и загубата, в размер на 421 хил. лева.

В последната година акциите на компанията поевтиняват с над 13%.

Свързани компании:

Импулс Растеж АД(IMP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още