IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси обръщат нова страница с ръстове в понеделник

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 1,1%, като всички сектори и водещи борси бяха на зелено

19:33 | 27.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на европейските пазари завършиха сесията в понеделник със силни ръстове, след като предната седмица записаха най-редките си понижения за годината, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 1,1%, като всички сектори и водещи борси бяха на зелено. Начело на ръстовете беше секторът на пътуванията и свободното време с 2, 3%.

Британският бенчмарк FTSE напредна с 0,7%. От своя страна, германският показател DAX прибави 1,1%, докато френският CAC се покачи с 1,5%. В Милано италианският индекс FTSE MIB нарасна с 1,7%.

Една от водещите акции за деня бе тази на Commerzbank. Книжата на банката поскъпнаха с 4,6% в първия ден обратно в германския индекс на сините чипове DAX. По-рано ръстът достигна до 5%.

Британският премиер Риши Сунак в понеделник подмиса ново търговско споразумение в Европейския съюз, чиято цел е да реши проблемите на Северноирландския протокол.

Британската лира поскъпна с 0,8% спрямо долара до 1,2038 долара.

През тази седмица се очакват предварителни четения за инфлацията във Франция и Испания във вторник, за Германия в сряда и Италия и еврозоната в четвъртък.

Европейската централна банка вече изрично заяви, че възнамерява да увеличи лихвите с още 50 базисни пункта през март, въпреки че инвеститорите правят оценка на това колко вероятно е да се приемат стъпки значително над този размер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още