IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единствено Будапеща в ЦИЕ затвори на червено 

Финансовите резултати на Erste Group подкрепиха борсите във Виена и Прага

20:46 | 28.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg


Най-важните източноевропейски фондови борси приключиха търговията във вторник с по-високи курсове в по-голямата си част. Единствено в Будапеща се наблюдаваше спад. Междувременно в Западна Европа фондовите пазари не намериха ясна посока; данните за инфлацията във Франция и Испания натежаха върху настроението на пазарните участници, предава dpa-AFX. 

По отношение на паричната политика във вторник следобед имаше новини от Будапеща. Унгарската централна банка остави основния лихвен процент непроменен на ниво от 13%. Това се очакваше и от икономистите.

В крайна сметка будапещенският индекс Bux спадна с 0,36% до 44 780,07 пункта. Акциите на OTP Bank поскъпнаха с два процента, а книжата на петролната компания Mol поевтиняха с 2,4 процента.

Richter Gedeon загуби 1,8% след представянето на своите финансови резултати. Според анализатора Владимира Урбанкова от Erste Group данните за четвъртото тримесечие явно са се разминали с пазарните очаквания. Еднократни ефекти са довели до загуба на оперативно ниво, а заради обменния курс загубите са се задълбочили. 

Пражкият индекс PX се повиши с 0,78% до 1413,69 пункта. Чешкият бенчмарк индекс бе подкрепен от акциите на Erste Group, които поскъпнаха с 2,7%. Австрийската финансова институция, която е листната и в Прага, отвори счетоводните си книги сутринта. В първоначалната си реакция анализаторите на Landesbank Baden-Württemberg заговориха за добри финансови данни, като заявиха, че като цяло клиентският бизнес на много пазари в ЦИЕ се е увеличил значително. Перспективите за 2023 г. също са положителни. В същото време останалите банкови акции в индекса PX поевтиняха.

И във Виена тази Erste Group бе в центъра на вниманието. Виенската фондова борса затвори с ръст във вторник. Първоначално акциите бяха стартирали търговската сесия с отрицателен знак, но в хода на сутринта преминаха в зоната на печалбите и приключиха с ръст от около 5%. Това също подкрепи ATX. Водещият индекс се повиши с 1,43% до 3 547,11 пункта. ATX Prime се повиши с 1,32% до 1 782,08 пункта.

Дивидент от 1,90 евро на акция е планиран за акционерите на Erste след 1,60 евро през предходната година. Освен това банката планира обратно изкупуване на акции в размер до 300 млн. евро. След положителните данни на Erste Group акциите на останалите банки, търгувани във Виена, също поскъпнаха. Bawag поскъпна с 0,6%. Raiffeisen - с почти един процент, а Addiko Bank - с 2,7 процента.

Акциите на Porr поевтиняха с 0,7% въпреки добрите данни. 

Във Варшава ръстът на курсовете от началото на седмицата също бе продължен. Индексът Wig-20 се повиши с 1,49% до 1827,94 пункта. По-широкият Wig затвори с 1,31% нагоре на ниво от 60 181,40 пункта. PKN Orlen добави 5,7% към капитализацията си при голям обем на търговия. Петролната компания обяви, че ще продължи да увеличава основния си дивидент. Акциите на полските банки също бяха търсени, като Pekao Bank и PKN Bank поскъпнаха с по 1,7%.

Московската фондова борса се стабилизира след значителните загуби от предходния ден. Индексът RTS завърши деня с ръст от 0,10% на ниво от 946,23 пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още