IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните пазари балансираха опасенията за действията на ОПЕК+ и за рецесия

Пазарите ще следят данните за инфлацията в САЩ през предстоящата седмица

08:26 | 10.04.23 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола се стабилизира в понеделник (10 април), след като пазарите балансираха опасенията си за намаляването на добивите в ОПЕК+ и за възможността за глобална рецесия, пише Ройтерс. През миналата седмица суровината записа трета седмица на ръст на цената до нива, които не бяха виждани от ноември 2022 година заради действията на петролния картел. Опасенията за доставките се засилиха след уверенията на саудитската Aramco, че азиатските клиенти ще получат пълните обеми по договорите през май.

Инвеститорите обръщат внимание и на разговорите, които се водят между Ирак и Кюрдистан, които скоро могат да върнат петрол от полуавтономната провинция на пазара.

В ранните часове търговията на петролните пазари започва със слаби измемения - спад от 0,2%. Американският лек суров петрол (WTI) се търгува на ниво от 80,59 долара за барел. Европейският "Брент" се търгува за малко под 85 долара за барел.

Влияние върху пазарите през новата седмица ще има статистиката за инфлацията в САЩ, която ще подскаже за следващите стъпки на Федералния резерв. Анализатори очакват, че институцията няма да продължи с агресивната си политика към основния лихвен процент на фона на забавянето на трудовия пазар и банковите сътресения. Високата инфлация обаче може да промени тези очаквания, пише още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
китайците и индийците нали спазват тавана от добра воля ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още