IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската ETF маневра за 1 млрд. долара не може да сложи край на мечия пазар при акциите

Кампанията на турското правителство да подкрепи търговията с турски ценни книжа се проваля

17:07 | 04.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Кампанията на турското правителство да подкрепи търговията с турски ценни книжа се проваля, тъй като акциите потъват все по-дълбоко на мечи пазар.

Ангажиментът без краен срок за насърчаване на търговията цели да предотврати загуби преди ключовите избори в страната на 14 май. Турският суверенен фонд насочи над 1 млрд. долара към основната борса, използвайки борсово търгувани фондове, управлявани от Ziraat Portfoy, звеното за управление на активи на държавния кредитор T.C. Ziraat Bankasi A.S., съобщи Bloomberg през февруари.

Усилията обаче се провалят, тъй като инвеститорите се ориентират все повече към депозити в лири, където възвръщаемостта е на 20-годишен връх. Бенчмарковият индекс BIST-100 Index спадна с до 4,3% в сряда до най-ниското си равнище от 8 ноември, преди да възстанови част от загубите.

Показателят е с 20% надолу спрямо пика си от януари – традиционната дефиниция за мечи пазар.

„Несигурността за следизборния период започна да натежава по-осезаемо тази седмица“, коментира Мехмед Герц, главен инвестиционен директор на Ata Portfoy в Истанбул. С нарастването на лихвите по депозитите този вид инструменти става по-сигурен и се превръща в алтернатива за местните, допълва той.

Неуспехът е особено скъпоструващ, тъй като подкрепата на държавния инвестиционен фонд за акциите превъзхожда предишните мерки по размер. Пазарът на ценни книжа се следи отблизо преди избори, след като местните инвеститори станаха преобладаващата сила на Borsa Istanbul през последните няколко години, търсейки защита от необузданата се инфлация в страната.

Лихви, избори

Но с покачването на лихвените проценти акциите вече не са единственият вариант. Инвеститорското настроение се променя от предстоящите избори на 14 май, които представляват най-голямото предизвикателство за управлението на президента Реджеп Ердоган през 20-те години, в които е на власт.

Двата най-големи борсово търгувани фонда (ETF) на Ziraat Portfoy наскоро започнаха да увеличават усилията за подкрепа на пазара на акции, след като отчетоха прилив на средства от 2,9 млрд. лири (150 млн. долара) през последните две седмици.

От февруари насам, когато правителството за първи път се намеси в опит да подкрепи акциите след двете тежки земетресения в страната, притокът към фондовете се наду до над 24 млрд. лири.

През последните месеци среднодневните обеми намаляват до 2,5 млрд. долара – почти половината от шестмесечната им средна стойност, показват данни на националната фондова борса в страната.

„Силното рали на турските акции през 2022 г. бе рядък лъч светлина в икономиката“, коментира Герц. „Като броят на инвеститорите на дребно достигна милиони, не би било прекалено да се твърди, че равнището на фондовия пазар потенциално да се отрази на предстоящите избори“, допълни той.

Голяма преоценка

Резултатът от ключовите президентски и парламентарни избори в страната ще е от съществено значение при определянето на посоката на икономическите политики на страната след години на нетрадиционни мерки, които отблъснаха до голяма степен чуждестранните инвеститори.

По тази причина стратезите на JPMorgan Chase & Co. Дейвид Азерков и Инга Галени очакват „голяма преоценка“ за турските акции, като има 74% потенциал в посока нагоре в доларово изражение, ако страната покаже силен ангажимент към традиционните политики след вота.

Ако има само умерено връщане към конвенционалните политики, местният пазар може да отчете 29% спад в доларово изражение, се казва в техен доклад от сряда.

Ако делът на притежаван от чужденци капитал се върне на 50%, това ще привлече до 20 млрд. долара приток на средства към турските акции, посочват стратезите на JPMorgan. В момента само 29% от акциите в страната са притежавани от международни инвеститори, което е спад от над 60% преди четири години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още