IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се стабилизира, след като опасенията за рецесия започнаха да остъпват

Пазарите вероятно ще започнат да обръщат все повече внимание върху доставките, смятат от ANZ Researc

09:03 | 08.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола започва с ръст новата търговска седмица, след като опасенията за рецесия започнаха да отстъпват, пише Ройтерс. Силните данни за трудовия пазар в САЩ, публикувани в петък (5 май), успокоиха пазарите, макар че петрола затвори трета поредна седмица на червена територия. Това се случва за първи път от ноември 2022 година насам.

Лекият суров петрол (WTI) се търгува за малко под 72 долара за барел, което е ръст от 0,7%. Европейският "Брент" поскъпва с 0,6% и достига цена от 75,80 долара за барел.

Пазарите реагират на данните за спад на безработицата в САЩ до 3,4% през април, след 3,5% през март. Това е най-ниското ниво за последните 53 години и разсея съмненията, че американската икономика е заплашена от рецесия в близко време. Търговията с петрол е подкрепена и от слабия щатски долар, както и от опасенията, че ОПЕК+ ще намали още добивите си по време на срещата си през юни.

Анализаторите от ANZ Research смятат, че търговците вече ще спрат да следят икономическите показатели и ще се съсредоточат на доставките.

През миналата седмица опасенията за свито търсене на горива доведе до масови разпродажби, което доведе до спад на цената на европейския сорт с 5,3%, а на WTI - с над 7 на сто.

През тази седмица пазарите очакват с най-голям интерес данните за инфлацията в САЩ през април. Те ще бъдат публикувани в сряда (10 май).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 08.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 година
Опасенията за рецесия, отстъпват И в случаите, когато св оправдават. Един вид, риск вече няма (като вероятност), защото, събитието е настъпило. АААЛИЛУЙЯААА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още