IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради свитата печалба през 2022 г. "Албена" изплаща най-ниския дивидент досега

Акционерите ще получат по 11 ст. на акция бруто

18:37 | 24.05.23 г.
Снимка: БГНЕС/Красимир Делчев
Снимка: БГНЕС/Красимир Делчев

„Албена“ АД ще разпредели на акционерите най-ниския дивидент, който е изплащало досега. Редовното годишно общо събрание на акционерите е насрочено за 24 юни в курортния комплекс.

Предвижда се да бъдат изплатени по 11 ст. на акция бруто, посочва се в материалите за заседанието, публикувани чрез Бюлетин Investor.

Точната обща сума ще се определи на по-късен етап, тъй като дружеството в момента изпълнява програма за обратно изкупуване на собствени акции. Останалата част от печалбата ще се отнесе като неразпределена печалба.

Дружеството приключи 2022 г. със силен спад на печалбата до 992 хил. лева от почти 3 млн. лева година по-рано въпреки увеличението на приходите. Спадът на печалбата се дължи на силния ръст на разходите, особено на тези за персонал, външни услуги, енергия и т.н.

Освен обичайните за редовно годишно събрание на акционерите теми, на общото събрание ще се гласува преизбирането на съвета на директорите на дружеството за нов 5-годишен мандат. Това са Красимир Станев, Маргита Тодорова, Миглена Пенева, Пламен Димитров и „Ди Ви Консултинг“ ЕООД.

В последната година акциите на „Албена“ поевтиняват с над 3%, а пазарната капитализация надвишава 119,6 млн. лева.

Свързани компании:

Албена АД(ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 24.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още