IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението за дълга на САЩ не осигурява достатъчно оптимизъм на Wall Street*

Акциите на Nvidia поскъпват с над 5%, като пазарната капитализация на производителя на чипове достига границата от 1 трлн. долара

17:55 | 30.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват сесията без единна посока, докато инвеститорите оценяват постигнатата сделка за федералния държавен дълг, която беше обявена през уикенда, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчита спад от 0,04% до 33 080,97 пункта.

Широкият измерител S&P 500 напредва с 0,43% до 4223,5 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва ръст от 0,81% до 13 081,16 пункта.

Акциите на Nvidia поскъпват с над 5%, като пазарната оценка на производителя на чипове достига прага от 1 трлн. долара. Цената на книжата на Broadcom междувременно расте с 11% до исторически връх от 902,50 долара.

Основната тема за инвеститорите е постигнатото през уикенда споразумение между президента Джо Байдън и мнозинството в Камарата на представителите относно тавана на американския държавен дълг. Байдън обяви споразумението след разговор с председателя на Долната камара на Конгреса Кевин Маккарти.

"Имаме добри новини. Разговаряхме с Маккарти. Споразумението ще предотврати най-лошата възможна криза, дефолт, за първи път в историята ни. Председателят на Камарата и аз заявихме ясно от самото начало, че единственият път напред е двупартийно споразумение", заяви Байдън в неделя.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 30 май. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 30 май.

Междувременно книжата на електромобилния концерн Tesla поскъпват с над 3,4% на фона на визитата на главния изпълнителен директор Илон Мъск в Китай.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски ДЦК се понижава съответно до 3,721% и 3,916 на сто.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се понижава с 0,21% до 103,99 пункта.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент се понижава с 3,6 на сто до 74,31 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиняват с 3,5 на сто до 70,14 долара за барел.

Цената на златото нараства с 0,7 на сто до 1976,7 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още