IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на потенциално облекчаване на затегнатите доставки*

Има възможност иракският износ на петрол да бъде скоро възобновен

08:58 | 22.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поевтинява във вторник, докато пазарите чакат да видят дали иракският износ на петрол ще бъде възобновен, което може да облекчи затегнатите доставки вследствие на решенията на ОПЕК+. В същото време забавящата се икономика на Китай продължава да засяга негативно перспективите пред глобалното търсене, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижават с 18 цента, или 0,21%, до 84,28 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 18 цента, или 0,22%, до 79,94 долара за барел.

„Суровият петрол изпитва трудности да държи главата си над водата поради признаците за отслабване на недостига на доставки“, казват Браян Мартин и Даниел Хайнс, анализатори от ANZ Bank в бележка до клиентите си.

Иракският петролен министър Хачан Абдел-Гани пристигна в турската столица Анкара, за да обсъди няколко въпроса, включително възстановяването на износа на петрол през терминала Джейхан, казва източник от кабинета пред Ройтерс в понеделник.

Турция спря износа от Ирак на 450 хил. барела на ден през северния иракско-турски терминал на 25 март след арбитражно решение на Международната търговска камара (ICC).

Още иракски петрол на пазара може да помогне да се премахне недостигът на предлагане на кисел суров петрол, след като Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ (ОПЕК+) продължиха и задълбочиха производствените си съкращения.

В същото време мрачните икономически прогнози за Китай – втория по големина потребител на петрол в света, продължават да притискат цените и да засилват опасенията за търсенето на гориво.

„Икономическата слабост на Китай натежава на цените на петрола и ще им създаде таван тази година, особено след като Пекин изглежда отдаден на идеята да избегне огромни фискални стимули“, казва Eurasia Group в своя бележка.

Оценки на анализаторите на J.P.Morgan показват, че ръстът на световното търсене за транспортни горива се е забавил до 0,6 млн. барела на ден на годишна база за седмицата до 12 август.

От началото на годината досега, тъй като базовият ефект на Китай в момента не е част от числата, ръстът на търсенето на транспортни горива се е забавил до 1,6 млн. барела на ден спрямо същия период миналата година, допълват те.

Поставяйки долна граница на цените на петрола, очакванията са американските запаси от суров петрол и бензин да са намалели миналата седмица, показва предварителна анкета на Ройтерс. Американският петролен институт ще представи данните си във вторник.

Администрацията за енергийна информация – статистическото подразделение на Министерството на енергетиката на САЩ, ще представи своите данни в сряда.

Пазарът се фокусира и върху предварителните PMI данни за август и годишния икономически симпозиум на Федералния резерв в Джаксън Хол по-късно тази седмица.

Икономическите данни за САЩ през последните седмици засилиха очакванията, че Фед ще запази лихвите по-високи за по-дълго време, което понижи перспективите за търсенето на петрол и широка гама потребителски стоки.

* Данните са актуални към 8:18 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още