IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай затяга ограниченията върху късите продажби

Пекин се опитва да обърне спада на акциите, след като глобалните фондове разпродадоха книжа за рекордните 89,7 млрд. юана в Хонконг през август

10:35 | 16.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай затяга ограниченията върху дейностите по къси продажби в опит да подкрепи пазара на акции, предава Bloomberg.

Комисията за регулиране на ценните книжа обяви, че увеличава коефициента на марж при заемане на обикновени ценни книжа от 50% до най-малко 80%. За хедж фондовете същият марж се увеличава на 100% от 30 октомври.

Други правила, които влизат в сила в понеделник, ще ограничат заемането на акции от стратегически инвеститори и висше ръководство на компаниите. Засилва се и надзорът върху „различни арбитражни дейности“, посочва се в изявление на регулатора.

Пекин се опитва да обърне спада на акциите, след като глобалните фондове разпродадоха книжа за рекордните 89,7 млрд. юана (12,3 млрд. долара) в Хонконг през август.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Още не е ясно дали мерките, въведени през последните седмици, ще бъдат достатъчни, за да подкрепят референтния индекс CSI 300, който спада с около 6% от началото на годината заради забавянето на растежа на Китай.

Мерките ще помогнат за „подобряване на пазарните настроения и повишаване на доверието на инвеститорите“, пишат анализатори на China International Capital Corp. в бележка, публикувана в понеделник.

Цялостното въздействие върху фондовия пазар обаче може да бъде „сравнително ограничено“, като се има предвид, че неуредените къси продажби включват само 0,13% от котираните на континента акции, които са в обращение, допълват анализаторите.

Съгласно ревизираните правила инвеститори и свързани лица, които притежават акции с ограничения за прехвърляне, нямат право да продават на късо акции на компанията по време на периода на блокиране.

Увеличаването на коефициента на марж може да помогне за свиване на обема на трансакциите за заемане на ценни книжа и да ограничи свързания бизнес в някои финансови институции, според анализаторите.

Последните насоки не успяват да обърнат по-широките негативни настроения на пазарите на акции в понеделник, като индексът CSI 300 пада с близо процент. Hang Seng, който следи акциите на пазара в Хонконг, изтрива 0,7% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още