IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибави над 300 пункта в най-добрия си ден от септември насам

Трейдърите са в очакване на сезона на отчетите, като Netflix, Bank of America и Tesla ще обявят резултатите си тази седмица

23:58 | 16.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните борсови индекси в САЩ завършиха с ръст сесията в понеделник, докато трейдърите са в очакване на порция корпоративни отчети и се отърсват от ръста в доходността по облигациите, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 314,25 пункта и завърши деня на ниво от 33 984,54 пункта, записвайки най-добрия си ден от септември насам. Широкият измерител S&P 500 се повиши с 1,06% до ниво от 4373,63 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 1,2% до ниво от 13 567,98 пункта.

Nike и Travelers Companies тласнаха Dow нагоре, след като цената на акциите им се повиши с по около 2,1%. Всички 11 сектора в S&P 500 отбелязаха ръст по време на сесията.

Сезонът на отчетите се нажежава тази седмица, като 11 на сто от компаниите в S&P 500 трябва да обявят резултатите си. Сред тях са Johnson & Johnson, Bank of America, Netflix и Tesla.

Те ще последват стабилно начало на периода на отчетите. Компанията за брокерски услуги Charles Schwab отбеляза силен ръст от 4,7% в понеделник, след като надмина очакванията на Wall Street за печалбата си на акция през третото тримесечие.

Книжата на JPMorgan Chase, Wells Fargo и UnitedHealth поскъпнаха, след като те обявиха резултатите си за третото тримесечие.

Някои инвеститори на Wall Street се готвят за още волатилност до края на годината на фона на растящата доходност и цени на петрола, упоритата инфлация и конфликта в Близкия изток. Но вниманието върху отчетите може да даде оптимизъм на инвеститорите в краткосрочен план, коментира Лайза Ериксън, старши вицепрезидент в U.S. Bank Wealth Management.

През уикенда израелската армия продължи да призовава местните жители да се евакуират от северната част на Газа на фона на очакванията за сухопътно настъпление. Американският държавен секретар Антъни Блинкен обеща американската подкрепа на среща с израелския президент Исаак Херцог в понеделник.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 4,702% и 4,846%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижи с 0,41% до 106,21 пункта. Еврото се разменя за 1,056 долара, а паундът поскъпва до 1,222 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват до 149,52 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи с над 1 долар за барел на фона на очакванията, че САЩ и Венецуела може скоро да постигнат сделка за смекчаване на санкциите върху износа на венецуелски суров петрол. В същото време според трейдърите конфликтът между Израел и „Хамас“ изглежда не застрашава петролните доставки в краткосрочен план.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 1,24 долара до 89,65 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписаха 1,03 долара и завършиха деня на ниво от 86,66 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха спад от 0,4% до 1934,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още