IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция излиза отново на пазара на доларови облигации

Последно страната направи подобна стъпка преди изборите за президент тази година

13:42 | 07.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турция излиза отново на пазара на доларови облигации за пръв път, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган бе преизбран през май и започна промяна в политиката, опитвайки се да спечели обратно чуждестранните инвеститори, съобщава Bloomberg.

Турция предлага петгодишни доларови сукук – ислямски облигации, с първоначална доходност около 8,875%, посочва запознат източник, който няма право да обсъжда публично въпроса и е поискал анонимност.

Това ще бъде референтна сделка, казва източникът, посочвайки, че тя ще бъде за поне 500 млн. долара. Ценообразуването и размерът ще бъдат финализирани по-късно във вторник.

Турция предприема хода на фона на нахлуване на развиващите се пазари към сегмента, за да се възползват от по-ниската доходност след повишаването на доходността по държавните ценни книжа на САЩ. Ръстът бе предизвикан от инвеститорите, които прогнозират, че Федералният резерв е приключил с повишенията на лихвените проценти за този цикъл.

Турция за последно навлезе на доларовия пазар през април, продавайки конвенционални облигации за 2,5 млрд. долара с матуритет през 2030 г. и доходност от 9,3%. Цената оттогава насам се повиши и сега доходността е около 8,6%.

Банките, управляващи последната облигация, са Emirates NBD Bank, HSBC Holdings, JPMorgan Chase & Co., Kuwait Finance House и Qatar National Bank. Това е първата сукук облигация на Турция от над година.

Турските официални лица са казвали, че ще емитират еврооблигация тази година, за да помогнат за финансирането на усилията за възстановяване в югоизточната част на страната след опустошителните земетресения през февруари.

Фондът на Абу Даби ADQ ще купи облигации за 8,5 млрд. долара, чието емитиране е планирано до края на тази година, заяви по-рано финансовият министър Мехмет Шимшек. Не е ясно дали доларовите сукук облигации са част от усилията за възстановяване след земетресенията.

Турското Министерство на финансите е продало дълг за 7,5 млрд. долара засега тази година на международните пазари. Това 75% от целта му за годината от 10 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още