IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 записа своята най-дълга положителна серия от ноември 2021 г.

Акциите на технологичните компании поведоха ръстовете на Wall Street

23:23 | 07.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, като широкият показател S&P 500 записа най-дългата си положителна серия от близо 2 години, съобщава CNBC.

Междувременно инвеститори и анализатори обърнаха внимание на коментарите на някои служители на Федералния резерв относно паричната политика и пазара на труда.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,17 на сто до 34 152,87 пункта.

Индексът S&P 500 записа ръст от 0,28% до 4378,4 пункта, като това е най-дългата положителна серия за измерителя от ноември 2021 г.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете повишение от 0,9% до 13 639,86 пункта.

Пазарите реагираха на коментара на члена на Управителния съвет на Федералния резерв Мишел Боуман, която заяви, че продължава да смята, че централната банка на САЩ трябва да повиши лихвите още повече, за да ограничи инфлацията, въпреки че добави, че скокът в доходността по държавните облигации от септември е довел до по-строги финансови условия.

Малко преди това друг служител на Фед, Кристофър Уолър, посочи, че пазарът на труда в САЩ е охлажда тази година, без да има голям скок при безработицата, тъй като икономиката се насочва към по-добър баланс между търсенето и предлагането на работници.

От своя страна Майкъл Бар, заместник-управител на Фед, отговарящ за надзора, потвърди опасенията на централната банка относно потенциалните въздействия на т.нар. стейбълкойни върху американската финансова система. По думите на Бар въпросните токени могат да представляват частни пари и да имат дестабилизиращ ефект върху финансите, ако не бъдат проверени. Преди това той заяви, че частните криптовалути, обвързани с активи като щатския долар, могат да се разраснат бързо поради ефектите на финансовата мрежа.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 7 ноември. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 7 ноември.

Ден по-рано гуверньорът на Фед Джером Пауъл даде ясен сигнал, че е отворен за пауза в повишаването на лихвите следващия месец и допълни, че по-затегнатите условия за кредитиране може да означават, че връхната точка на лихвите ще бъде по-ниска. „Извървяхме дълъг път в затягането на политиката и позицията на политиката е рестриктивна, изправени сме пред несигурност относно отложените във времето последици от затягането ни до момента и от мащаба на затягането на кредитирането от натиска върху банките през последно време“, заяви Пауъл на конференция на Фед във Вашингтон.

На фона на тези новини акциите на технологичните компании поведоха ръстовете на Wall Street. Книжата на Microsoft, Apple, Alphabet и Nvidia поскъпнаха съответно с 1,4%, 1,7 на сто, 1,1% и 0,7 на сто.

Цената на акциите на Amazon се повиши с 2,3 на сто. Книжата на Tesla поскъпнаха с 1,4%.

Компанията Datadog, която разработва изчислителни и облачни технологии, отчете 29% ръст в стойността на акциите си на фона на силния тримесечен отчет.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 4,575% и 4,739 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчете ръст от 0,32% до 105,55 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 3,92% до 81,84 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поевтиняха с 4,13% до 77,48%.

Цената на златото се понижи с 0,8% до 1973,50 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още