IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните инвеститори, които заложиха на възстановяване на Китай, се оттеглят от пазарите

Около девет десети от чуждестранните пари, които се вляха в китайски акции тази година, са вече изтеглени

13:59 | 28.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Raul Ariano/Bloomberg
Снимка: Raul Ariano/Bloomberg

Близо девет десети от чуждестранните пари, които се вляха в китайския фондов пазар през 2023 г., вече са изтеглени заради нарастващите съмнения относно желанието на Пекин да предприеме сериозни действия за стимулиране на забавящия се растеж.

Откакто достигнаха своя връх от 235 млрд. юана (33 млрд. долара) през август, нетните чуждестранни инвестиции в котирани в Китай акции тази година са спаднали с 87 процента до 30,7 млрд. юана, според изчисления на Financial Times, базирани на данни от търговската схема Stock Connect в Хонконг.

Трейдъри и анализатори казват, че това отразява песимизма относно перспективите пред втората по големина икономика в света сред глобалните фондови мениджъри.

Международните инвеститори са постоянни нетни продавачи от август, когато пропуснатите плащания по облигации от предприемача Country Garden разкриха сериозността на ликвидната криза в сектора на имотите в страната.

„Проблемът с доверието надхвърля сектора на имотите, въпреки че точно той е ключов за ситуацията“, коментира Уан Ци, главен инвестиционен директор за управление на богатството в UOB Kay Hian в Хонконг. „Имам предвид доверието на потребителите, доверието на бизнеса и доверието на инвеститорите – както от местни, така и от чуждестранни инвеститори“, допълва Уан.

Китайските акции продължават да се представят по-слабо от другите глобални акции през последните седмици, въпреки редицата положителни икономически данни, признаците за размразяване на отношенията между САЩ и Китай и по-силният буфер на финансовата система срещу забавящия се растеж чрез намаляване на лихвите, които повечето кредитори плащат по депозитите.

За разлика от ръста от 4,7 на сто от индекса S&P 500 този месец китайският бенчмарк CSI 300, който включва акции, листнати в Шанхай и Шънджън, спада с 3%. Нетните чуждестранни продажби на котирани в Китай акции достигат около 26 млрд. юана през декември.

„Толкова е контраинтуитивно – данните се подобряват и общата среда трябва да е доста положителна за китайските акции“, коментира Алисия Гарсия-Хереро, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в Natixis. „Честно казано, няма друга причина за това, освен че инвеститорите не виждат нищо положително“, допълва тя.

Излизането на отвъдморските инвеститори от дяловете е улеснено от широко разпространеното обратно изкупуване на акции от листнати в Китай компании и от широкомащабните покупки на местни инвестиционни фондове и държавни финансови институции. Всички те са подложени на натиск от Пекин да подкрепят оценките на публичните компании.

Разпродажбите на чуждестранните инвеститори могат да доведат до това китайските пазари да отбележат най-слабите чуждестранни инвестиции от 2015 г., първата пълна година от програмата Stock Connect. Схемата за трансгранична търговия е доминиращият канал, чрез който чуждестранни инвеститори търгуват акции, листнати на борсите в континентален Китай.

Трейдъри казват, че зараждащото се възстановяване на пазарните настроения е било възпрепятствано в петък от рязката разпродажба на акции на компании в сферата на хазарта, включително Tencent и NetEase, след като Пекин обяви нови строги регулации за сектора.

Трейдъри от Хонконг казват, че глобалните дългосрочни инвеститори са се оказали особено предпазливи по отношение на китайските акции. Те не са проявили почти никакъв интерес към пазара след скока в покупките преди около година с надеждата, че растежът ще се възстанови, след като страната се отказа от разрушителната политика на нулев COVID-19.

Възприятията на краткосрочните глобални инвеститори за китайските акции се влошиха значително през втората половина на тази година, тъй като обещанията за политическа подкрепа през юли бяха бързо последвани от пропуснати плащания по облигации на инвестиционната компания Country Garden и други строителни компании с парични затруднения.

Проучване на фокусирани върху Азия фондови мениджъри от Bank of America, проведено този месец, показва, че мнозинството от тях имат подценени китайски акции - без промяна спрямо ноември. CSI 300 се очаква да приключи годината със спад от повече от 15 процента в доларово изражение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още