IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дъщерно дружество на "Агрия ГХ" ще строи нов завод със заем за 35 млн. евро от ЕИБ

Компанията ще строи нов завод за преработка на слънчогледово масло в Попово и ще купи мотриси за транспорт на хранителни масла до пристанището във Варна

11:27 | 03.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е подписала споразумение с „Кристера“ АД – дъщерно дружество на „Агрия Груп Холдинг“ АД, за заем в размер на 35 млн. евро.

Средствата ще се използват за съфинансиране на строителството на нов завод за преработка на слънчогледово масло в гр. Попово, Северна България, и придобиването на мотриси за транспорт на хранителни масла до пристанището във Варна, посочва се в съобщение на ЕИБ.

Общата прогнозна стойност на проекта за завода е 75 млн. евро. Предвижда се създаването на неуточнен брой работни места с реализацията му.

В завода за преработка на слънчогледово масло ще се използва безотпадна, зелена технология, генерираща ползи за климата чрез производство на възобновяема енергия на базата на изхвърлени люспи от слънчогледови семки. Очаква се базата да започне да функционира през втората половина на 2027 г.

Това споразумение е подкрепено от програмата InvestEU, която цели да задейства повече от 372 млрд. евро допълнителни инвестиции между 2021 г. и 2027 г. Програмата InvestEU мобилизира инвестиции за приоритети на политиката на ЕС като зелен преход, конкурентоспособност, иновации и устойчива инфраструктура, допълва се в съобщението.

С подкрепата на програмата и на ЕИБ „Агрия Груп Холдинг“ ще оптимизира собственото си производство на слънчогледово семе и ще подобри достъпа до експортните пазари, посочват от ЕИБ.

Акциите на „Агрия Груп Холдинг“ поевтиняват с близо 19% в последната година. Пазарната капитализация на дружеството достига 137,36 млн. лева.

Свързани компании:

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още