IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите се готвят за намаляване на лихвите, насочвайки се към по-рискови активи

Акции на растежа и на развиващите се пазари са сред най-големите печеливши, сочи проучване

07:38 | 17.01.24 г. 1
Снимка: John Nacion/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Снимка: John Nacion/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Големите инвеститори се насочват към по-рискови активи като развиващи се пазари и компании с висок растеж, тъй като расте увереността им, че световните лихви ще се понижат, без да причинят остър икономически спад, показва проучване на Bank of America, цитирано от Financial Times.

Само 17% от анкетираните фонд мениджъри очакват т.нар. твърдо кацане, което обикновено предполага рецесия, за световния растеж. Това е най-малкият подобен дял от 19 месеца.

Увереността за „меко кацане“ за световната икономика, при което централните банки ще успеят да поставят инфлацията под контрол, без да предизвикват икономически спад, расте, след като големите икономики – най-вече САЩ, се представят по-добре от очакванията въпреки ефектите на високите лихви.

По-голямата част от инвеститорите сега вярват, че разходите за заеми ще бъдат понижени, а 91% от респондентите казват, че краткосрочните лихви ще бъдат по-ниски след 12 месеца.

„Инвеститорите никога не са били толкова бичи настроени по отношение на краткосрочните лихви, както през януари 2024 г.“, пишат анализаторите на BofA, добавяйки, че „оптимизмът към растеж през последния месец съвпада с увеличаващите се цени на световните акции“.

Комбинацията от спадащи лихви и благоприятни икономически перспективи кара фонд мениджърите в проучването, които заедно управляват активи за 669 млрд. долара, да предпочитат по-рисковите активи.

Една четвърт от фонд мениджърите казват, че акции с дългосрочни перспективи за растеж, например компаниите за биотехнологии и възобновяема енергия, ще спечелят най-много от пониженията на лихвите от Федералния резерв, което ги прави най-популярният избор. Акции със стойност (value stocks), например банки и имотни компании, са били избрани от малко под една пета от инвеститорите, а подобен дял са се насочили към акции на развиващите се пазари.

Дългосрочният държавен дълг на САЩ губи популярност в сравнение с проучването от декември след голямо рали през последния месец.

Мениджърите запазват най-голям дял в портфейлите си на американските акции, а британските и на еврозоната са с по-нисък. Очаква се компаниите с малка капитализация да се представят по-добре от тези с голяма за пръв път от юни 2021 г.

В същото време песимизмът на инвеститорите към китайската икономика се задълбочава, а очакванията за растежа са отрицателни и спадат до най-ниското си ниво от май 2022 г.

Късите позиции по китайските акции са на второ място сред „най-пренаселената“ търговия след дългите позиции по „великолепната седморка“ от технологични акции с прекомерно голяма капитализация, които доминират на фондовите пазари в САЩ.

Инвеститорите казват още, че са най-обезпокоени за сенчестия банков сектор в САЩ като източник на системна криза, измествайки краха на китайската имотна индустрия като риск номер едно. Така те  повтаряйт предупрежденията напоследък на регулатори.

Геополитиката още веднъж заема водещо място като най-големия риск за пазарите на фона на опасения за ескалация на конфликта в Близкия изток, напрежението САЩ-Китай и волатилността в година, в която голяма част от световното население се насочва към избирателните урни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още